Великобритания провежда извънредни избори

07:20, 12 дек 19 / Свят 25 2016 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британците излизат пред урните на извънредни общи избори.

Социологическите проучвания дават крехка преднина на консерваторите, водени от премиера Борис Джонсън. Очакванията са той да получи мнозинство от 28 депутатски места, което е силно понижение спрямо месец по-рано когато прогнозите сочеха 68 места.

Според социологическите агенции обаче, несигурността е толкова голяма, че е възможно никоя партия да не успее да получи мнозинство. Джонсън трябва да спечели поне половината от местата в Камарата на общините, защото неговата партия няма ясни партньори сред по-малките партии.

Големи са опасенията, че при парламент без мнозинство (т.на. висящ парламент) ще се проточи несигурността дали и кога Великобритания ще напусне ЕС, което в момента се планира да стане на 31 януари.

Парламентът е в безизходица, откакто последните избори през 2017 г. лишиха консерваторите както от мнозинството, така и от възможността да приложат резултата от референдума през 2016 г. за членство в ЕС, припомня БГНЕС.

Лидерът на опозиционната лейбъристка партия Джеръми Корбин се опитва да промени шансовете и да доведе до първото ляво правителство на Великобритания от девет години.

Социалистът-ветеран обеща да договори собствено споразумение за оттегляне от ЕС и след това да го гласува на нов референдум, който все още може да остави Великобритания частично обвързана с Европа - или направо да отмени Brexit.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама