Лекар: Фините прахови частици имат отношение към онкологичните заболявания

09:49, 11 дек 19 25 1877 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Освен фини прахови частици, във въздуха се отделят и летливи въглеводороди и най-различни други газове. Потенциално те могат да имат отношение към възникването на онкологични заболявания, заяви в  д-р Александър Симидчиев – пулмолог по bTV по повод мръсният въздух в София и други големи градове в страната през зимата. „Не само фините прахови частици са важни, макар че са 70% от проблема. Ако решим това, много значително ще подобрим качеството на въздуха”, посочи той.

„Опасността се появява по две причини – едната е концентрацията, а другата – епизода на излагане. Фини прахови частици има целогодишно от различни източници, докато при горенето на твърди отпадъци се случва само през зимата”, обясни още лекарят.

Мръсен въздух и днес, текат проверки на горенето на отпадъци (Обновена)

По думите му за справяне с проблема в затворените помещения биха могли да се използват пречистватели, а когато излизаме навън, може да носим определени видове маски, които намаляват няколкократно нивата на фини прахови частици.

Проблемът не трябва да се превръща в паника. Когато говорим за прахови частици – има два вида. Фините прахови частици са с по-малък размер, който има здравни последици”, обясни д-р Александър Симидчиев.

Акцент на деня: Борим смога с белезници

Столицата тази сутрин е замърсена с 20% по-малко от вчера, но нивата са доста над допустимите норми, превишението е 3-4 пъти. Това съобщи  Николай Йорданов от гражданската инициатива airbg.info, която измерва качеството на въздуха в столицата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама