ЕК: Въздухът в София е опасен за вашето здраве

11:50, 11 дек 19 25 2644 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

София е на трето място в света по замърсяване на въздуха, стана ясно от данните на световните агенции за измерване на чистотата на въздуха. Според Европейската агенция по околна среда въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве, пише БГНЕС.

По данни на Агенцията дори и днес, когато има вятър и мъглата от фини прахови частици се разсея, въздухът остава опасен за здравето на столичани. Най-голямо замърсяване на въздуха се случва нощем, като пикът му е бил в неделя срещу понеделник, сочат данните. Това означава, че наистина битовото отопление е виновникът за опасния въздух в столицата, както съобщи по-рано кметът Йорданка Фандъкова.

Мръсен въздух и днес, текат проверки на горенето на отпадъци

Ситуацията е идентична за събота, неделя, понеделник и вторник, когато въздухът отново е бил с превишени стойности, които са опасни за здравето. От Агенцията отбелязват, че районите с отровен въздух са "Павлово" и "Хиподрума".

Европейската агенция по околна среда на еврокомисията използва държавните станции за измерване на въздуха, които са няколко в София. Това означава, че и държавните и общински власти трябва да са наясно с нормите на превишение на праховите частици. В борбата със запрашаването и опасния въздух ръководството на Столична община въведе безплатни буферни паркинги, но не и „зелен билет“.

Акцент на деня: Борим смога с белезници

От Европейската агенция по околна среда окачествяват въздуха в столицата като „много нездравословен“, като индексът на замърсяване е оцветен в тъмнолилаво – най-високата степен на замърсяване.

Йоана Христова: Замърсяването на въздуха зависи от метеорологичните условия

Според международния сайт за чистота на въздуха – airvisual.com, София се нарежда на трето място в света по опасно мръсен въздух. Само стойностите в Делхи, Индия, и в Лахор, Пакистан, с малко превишават мръсотията, която софиянци дишат. Дори жителите на градове като Дака, Бангладеш, и Мумбай, Индия, дишат по-чист въздух от жителите на София. Тази висока позиция в класацията на сайта София „завоюва“ за първи път.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама