Денят накратко – 11 декември

19:00, 11 дек 19 25 3339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Кой ще се бори срещу корупцията, каква е причината за смъртта на 3-годишния Алекс, кои бяха градовете с най-мръсен въздух днес и още: 

***

Избраха шеф на антикорупционната комисия

Народните представители избраха главния прокурор Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. Цацаров беше избран със 165 гласа “за”, 30 “против” и трима въздържали се. Изборът му обаче беше придружен и от спорове за това кой трябва да назначава антикорупционния шеф. Другият претендент за поста, Симеон Найденов, беше подкрепен едва от 12 народни представители.

За да заеме новия си пост, Сотир Цацаров следва да прекрати предсрочно мандата си на главен прокурор, който изтича на 10 януари 2020 г., а постът му да бъде поет от Иван Гешев. Междувременно днес Мария Шишкова подаде оставка като заместник на главния прокурор. Тя освобождава поста от 6 януари, но остава прокурор във Върховната касационна прокуратура. 

***

Обявиха причината за смъртта на 3-годишния Алекс

Днес председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров обяви, че състоянието на 3-годишния Алекс, който почина, след като премина през три болници, е било несъвместимо с живота. По думите му причината за смъртта е била изключително тежка инфекция, протекла по възможно най-бързия начин – двустранна пневмония с кръвоизливи в надбъбречните жлези. Той призова още обществеността да има повече доверие в хората с белите престилки.

***

Плурализъм на гледните точки

Съветът за електронни медии (СЕМ) обсъди на днешното си заседание доклад относно наблюдение на медийния регулатор на програма „Хоризонт“ за спазване на Закона за радиото и телевизията. Наблюдението е във връзка с изискването за плурализъм на гледните точки. Докладът сочи, че в програма „Хоризонт” изискването за плурализъм е изпълнено. 

***

Дългосрочната визия за развитието на българските общини

Кметове и общински съветници от над 200 общини се събраха на конференция в столицата за дългосрочната визия за развитието на българските общини. Участниците обсъдиха проблемите и възможностите пред местната власт с представители на парламента и правителството. Като предизвикателства пред общините, новоизбраните кметове очертаха модерното управление и качеството на въздуха. 

***

Въздухът в столицата - „много нездравословен“

София е на трето място в света по замърсяване на въздуха, стана ясно от данните на световните агенции за измерване на чистотата на въздуха. Според Европейската агенция по околна среда въздухът в столицата е „много нездравословен“ и е реално опасен за човешкото здраве.

В 14 града в страната показанията са над нормите. Тази сутрин въздухът беше особено замърсен във Видин, Пловдив и София. Столицата беше замърсена с 20% по-малко от вчера, но нивата са доста над допустимите норми - превишението е 3-4 пъти.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама