Над 200 кг риба без документи ще бъде унищожена след проверките за Никулден

16:50, 11 дек 19 / Общество 25 1295 Topnovini
1

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) провери 1159 обекта за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, пазари и борси в страната, по повод Никулден, съобщават от агенцията. 

Тръгват засилени проверки на търговците на риба заради Никулден

Съставени са 2 предписания на територията на област Варна във връзка несъответствия в Системата за управление на безопасността на храните, и сградов фонд и оборудване. 

Издадени са 5 акта за административно нарушение – липсващи документи за произход на рибата и продажба на риба на нерегламентирано място. Актовете са за търговци на територията на Пловдив, София, Пазарджик, Шумен и Стара Загора. Насочени за унищожаване са 217 кг и 500 гр. риба без документи за произход. 

За сравнение с предходни години: през 2018 година са съставени 7 акта и са възбранени  7 кг риба и рибни продукти, през 2017 – 9 акта и 22 кг риба, през 2016 – 4 акта и 255 кг риба, през 2015 – 9 акта и 101 кг риба и рибни продукти. 

Засилени проверки на заведенията в зимните курорти преди празниците

В областите Габрово, Добрич, Стара Загора, Шумен, Видин, Разград и Монтана част от проверките са извършени съвместно с представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В ОДБХ – Шумен и с Икономическа Полиция, а в ОДБХ – Монтана и съвместно със Съюза на потребителите.  

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани