Обществените дебати за системата „бонус-малус“ започват догодина

18:08, 11 дек 19 25 1867 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общественото обсъждане на системата „бонус-малус" на задължителната застраховка „Гражданска отговорност" ще стартира в началото на следващата година, съобщиха от Комисията за финансов надзор.

Направените предложения и коментари ще се обсъдят от КФН, МВР и МТИТС за подготовката на окончателния проект на Наредбата за системата „бонус-малус".

БСП е против системата „бонус-малус“

Проектът на Наредба по чл. 490, ал. 5 от Кодекса за застраховането и предложението за модел на системата „бонус-малус" бяха обявени от КФН на 19 ноември.

Приемането от КФН, МВР и МТИТС на Наредбата за системата „бонус-малус" по задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите може да се осъществи едва след изтичането на посочения срок и обнародването й в Държавен вестник, което се очаква да се осъществи не по-рано от март 2020 г.

Омбудсманът: Проектът „бонус-малус“ ощетява гражданите

В допълнение на каналите за събиране на общественото мнение, на 3 декември се състоя и експертно обсъждане във Висшето училище за застраховане и финанси (ВУЗФ), на което присъстваха представители на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), Българска асоциация на пострадали при катастрофи, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", "Институт за пътна безопасност", Гаранционен фонд, на МВР и на МТИТС.

По време на обсъждането всички страни са се обединиха около основната цел, че трябва да се внедряват нови инструменти за намаляване на броя на жертвите на пътя в България.

Целта на „бонус-малус" е да коригира в дългосрочен план поведението на участниците на пътя, да промени нагласата на мислене при шофиране и да засили вниманието към спазването на правилата за движение, посочват от Комисията за финансов надзор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама