Следови кучета и дронове ще пазят от чумата по свинете в Германия

19:15, 11 дек 19 / Свят 25 2902 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Следови кучета, дронове и електрифицирани огради - Германия използва пълен набор от защити, за да предотврати глиганите да внесат в страната чума по свинете, което би било бедствие за процъфтяващата промишленост, свързана със свинете.

„Въпросът вече не е дали чумата по свинете ще дойде в Германия, а кога“, каза за АФП Торстен Рейнвалд, говорител на германската федерация по лов. 

Половината от немското свинско производство от пет милиона тона годишно отива на външни пазари, което прави страната най-големият износител на месо в Европа. Има опасения, че дори един случай може да се окаже опустошителен.

България може да приложи опита на Русия в борбата с АЧС

"Вероятността държави като Китай да наложат пълна забрана за внос е много голяма", заяви Сара Дем, представител на германската асоциация за месни продукти. Дем даде пример за пълна забрана на внос в Китай след няколко огнища в Белгия миналата година.

Загубите могат да достигнат милиарди евро и европейският пазар ще бъде залят от свинско месо с намалени цени.

Животновъдите за първи път започнаха да се притесняват, когато през ноември беше установена чума по свинете във ферма за свине в западна Полша, но откриването на глиган с чума край град Новогрод Бобржански - само на 40 километра от границата с Германия - наистина вдигна тревогата.

В резултат германските региони организират всякакви прегради срещу настъплението на чумата.

В Саарланд, близо до френската граница, се изпращат следови кучета, за да се намерят мъртви глигани и да се отстранят бързо всички потенциални носители на вируса.

В Саксония, която е съсед на Полша, ветеринари и служители за действие при извънредни ситуации провеждат тренировки в случай на епидемия и използват дронове и инфрачервени камери, за да откриват болни глигани. На север, в Мекленбург-Западна Померания, се подготвят 50 километра електрифицирана ограда за спиране на глиганите по границата с Полша.

От 2014 г. насам е имало няколко огнища на африканска чума по свинете в Централна и Източна Европа, които опустошиха местните свиневъдни отрасли.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама