Постигнаха предварителна сделка по пакет "Мобилност"

10:00, 12 дек 19 / Свят 25 2924 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

По пакет "Мобилност" е постигната предварителна сделка преговарящи от ЕК, ЕП и Съвета на ЕС, съобщиха от Европейския парламент. Преговарящите от ЕП и Съвета на финландското председателство на ЕС постигнаха временно споразумение за ревизирани правила за командироването на шофьорите, времето за почивка на водачите и прилагане на правилата за каботаж. Постигнатото споразумение трябва да бъде прието от Европейския парламент и Съвета на ЕС. 

Преговарящите са се разбрали по два основни пункта - връщането на камиона в страната отправна точка и почивката на водачите. 

"Камионът ще има задължение да се прибира на всеки 8 седмици в страната на регистрация. Превозвачът ще има задължението да осигури възможността, включително и средствата, водачът да се прибира на всеки четири седмици по адреса, където живее, или по експлоатационният център в страната на установяване на фирмата", коментира за ТОПНОВИНИ изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров.

По думите му относно каботажа, остават в сила сегашните правила за извършване на превоз в рамките на 7 дни, като се добави и т. нар. охладителен период (период на изчакване) от 4 дни, в който период превозвачът не може да извършва други каботажни превози. Добавя се възможността и за прекарване на двете последователни намалени почивки, като ще има определени изисквания, добави той.

Румънският министър на транспорта Лучиан Боде повтори в Брюксел, че настоящата форма на пакет "Мобилност" е неприемлив за Румъния и обърна внимание, че въздействието му върху транспортния сектор е тревожно, като се има предвид, че проблемът с връщането на превозното средство създава допълнителни разходи и би могъл да възпрепятства икономическото развитие на транспортните оператори, предаде "Аджерпрес".

„Преразглеждането на правилата е от решаващо значение за целия сектор. Договорената сделка гарантира лоялна конкуренция, функциониращ единен пазар, пътна безопасност и подобрени условия на труд. Изпълнението и контролът значително ще се подобрят с въвеждането на интелигентни тахографи. Важно допълнение е включването на леки търговски превозни средства, които работят в международен план, в обхвата на настоящия регламент, за да се осигурят равнопоставени условия в сектора на автомобилния транспорт“, каза Хена Виркунен, докладчик по предложението за периодите на почивка на водачите.

„След почти три години успяхме да сключим споразумение за силно оспорвания пакет за мобилност. Мисля, че той осигурява балансиран подход за транспортния сектор, като същевременно създава условия за равнопоставеност и ще помогне да се сложи край на социалния дъмпинг чрез установяване на ясна връзка между превозните средства и държавата-членка, където се намира транспортната компания“, коментира Исмаил Ертуг, докладчик по предложението относно достъпа до професията на автомобилния транспорт и пазара на автомобилни превози.

„Искрено вярвам, че пакетът за мобилност ще помогне на шофьорите и европейския бизнес, тъй като най-накрая ще има яснота на правилата. Европейските шофьори заслужават най-добрите възможни условия и знам, че всички ще оценим, че шофьорите са добре отпочинали, когато карат камионите по европейските пътища. Радвам се, че успяхме да постигнем важните си цели“, допълни Катержина Конечна, която е докладчик по предложението за командироване на шофьорите.

Припомняме, че преговорите между институциите на ЕС по трите предложения за пакет "Мобилност" започнаха през октомври 2019 г., след като Парламентът прие позицията си през април 2019 г., а транспортната комисия на новоизбрания парламент потвърди решението да започне преговори през септември 2019 г. Съвета на ЕС прие своята позиция през декември 2018 г. Трите предложения за командироване на водачи, периоди на почивка на водачите и достъп до професията на автомобилен превозвач и до пазара на автомобилни превози са част от пакета за мобилност, представен от Комисията на ЕС през май 2017 г.

По новината работиха още Антония Иванова и Василена Йорданова

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама