Европейските лидери се събират на двудневна среща на върха

10:26, 12 дек 19 / Свят 25 1867 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите на държавите-членки на ЕС се събират днес и утре на последната среща на върха за годината. Това ще бъде първата среща на върха, която ще се председателства от новия председател на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде БГНЕС.

На срещата на върха на ЕС лидерите ще посветят първия ден на приемането на заключенията от Конференцията за бъдещето на Европа, замислена като форум, в който гражданите, гражданските сдружения и институциите в следващите две години ще дебатират по възможните вътрешни реформи на ЕС.

Втората тема на Европейския съвет ще бъде посветена на изменението на климата. Очаква се лидерите на ЕС да приемат насоки за дългосрочната стратегия на ЕС за борба с изменението на климата, която ще се основава на реализирането на „климатично неутрална Европа“ до 2050 г.

По време на вечерята лидерите на ЕС ще обсъдят и новия дългосрочен бюджет като един от определящите фактори на бъдещето на Съюза.

Лидерите трябва да приключат първия ден на срещата на върха с обмен на мнения относно отношенията с Русия, партньорството с африканските страни, ситуацията в Турция и функционалността на Световната търговска организация.

Лидерите на държавите-членки на ЕС продължават работата си във формат ЕС 27 утре и ще разговарят за еврозоната и за укрепването на Европейския икономически и паричен съюз.

Самият край на срещата ще бъде посветен на Brexit и подготовката за преговори за бъдещо партньорство с Великобритания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама