Мигрант стана герой в Испания, след като спаси инвалид от пожар

20:00, 12 дек 19 / Любопитно 25 2921 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите в Испания обмислят да дадат легален статут на незаконен имигрант, който спаси инвалид от пожар.

Сенегалецът Горги Ламине Соу, който изкарвал прехраната си в град Дения като продавал дрънкулки, чул викове за помощ, докато вървял по улицата. Той стигнал до къща, от чийто прозорец излизал черен дим, а пред сградата се била събрала група хора, предава БГНЕС.

"Казаха ми, че вътре има човек. Изобщо не му мислих, оставих моите неща и започнах да се катеря", казва 20-годишният Соу.

Младежът се покатерил по фасадата на сградата и влязъл в горящия апартамент през балкон. Той взел на ръце обитателя на апартамента и го изнесъл до балкона, където съсед притичал със стълба.

Местни медии идентифицираха спасения като 39-годишния Алекс Уебстър. "Горги му спаси живота. Ако не се беше беше намесил, Алекс нямаше да оцелее", казва Роберта Етер, съседка на спасения.

След като свършил с оказването на помощ, Соу прибрал гривните и герданчетата, които продавал и си тръгнал от мястото на пожара. По улицата видял да се задават полицаи и пожарникари и се паникьосал. "Ако полицаите видят стоката ми, ще я конфискуват. Утре няма да имаме какво да ядем", казва Соу, който живее с приятелката си и 7-месечната им дъщеря.

Действията на сенегалеца станаха голяма новина в Испания. Той е сравняван с Мамаду Гасама, незаконен имигрант от Мали, който се изкатери по сграда в Париж, за да хване дете, което висеше на голяма височина. Гасама беше награден с френско гражданство.

Други сочат Соу като контрапункт на реториката на крайнодясната, антиимигрантска партия Вокс, която се изкачи до трета политическа сила в Испания.

Властите търсиха няколко дни Соу. След като беше открит той каза, че не иска награда, а само се радва, че Алекс Уебстър е добре. Пострадалият има изгаряния и е вдишал дим, но не е в тежко състояние.

Местните власти приканиха държавното управление да обмисли дали да не награди Горги Соу със статут на легално пребиваващ. Областният управител на Валенсия каза, че разглеждат случая.

Ако бъде обявен за легален, животът на Соу ще стане по-лесен. Той ще има право да си търси законна работа и да влезе в системата за социални помощи.

"Сегашната ми работа е трудна. Има хора, които не искат да ме погледнат, когато им предлагам от стоката си. Все едно не съществувам", казва Соу, който е пристигнал в Испания от Африка през 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама