Борисов в Брюксел: Докато има НАТО, съм сигурен в суверенитета на България

12:44, 12 дек 19 / Политика 25 2914 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.

В началото на разговора премиерът Борисов подчерта, че единството на НАТО и силата на връзката между Европа и Северна Америка са ключови, за да се справим с предизвикателствата и заплахите за сигурността, съобщиха от правителствената пресслужба.

''Последното, за което ще мислим, е да се въоръжаваме. С това, че БВП на България се повиши, икономиката ни заработи в пъти по-добре, ние си позволихме да отделяме пари и за армията'', каза Борисов и добави, че ако бюджета продължава да бъде в излишък, правителството ще продължи да модернизира българската армия.

В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността. Принципът, който държа да се чуе, който съм защитавал, защитавам и за радост Столтенберг също, е отбрана и възспиране. За това се въоръжаваме - да сме силни.

Премиерът наблегна, че работи активно и за диалог с Русия.

Ние сме били южния фланг, само че на Варшавския договор и Турция беше наш основен противник и тогава, вместо да даваме пари за здравеопазване и инфраструктура, имахме 30 км магистрала. Имахме 4900 танка, над 110 изтребители.

''Целта трябва да бъде мир. В една съвременна война не знам дали ще има победители. Затова винаги започваме в силата и възпиращата роля и отбрана на Алианса'', категоричен бе Борисов. 

България има 0 нелегална миграция и турската страна си спазва на 100% договорката с нас. Нямаме нито едно нарушение откъм тяхна страна  затова не наложихме санкции срещу турците. Мнението на Столтенберг беше, че не е правилно да се налагат военни санкции, защото тогава ще ги принудим да купят оръжие от друго място, а не от евроатлантическите партньори.

По думите му България се намира на много уязвимо място и столетия сме страдали заради това:

Слагаме дипломацията на първо място, а единственият надежден партньор, който може да ни пази, е НАТО.

България предложи разполагане във Варна на координационен център на военоморски сили на НАТО в Черно море. Това заяви от своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

"България предложи разполагане във Варна на координационен център на военоморските сили НАТО в Черно море. Обсъдихме това предложение", каза той.

"Ние не настояваме, а предлагаме създаването на този координационен център. Ние винаги сме против военни флоти в Черно море. Центърът трябва да играе само възпираща роля'', отговори Борисов.

Столтенберг изтъкна приноса на България като член на Алианса. За да са сигурни нашите народи, трябва да инвестираме в отбрана, посочи Столтенберг и добави, че с инвестициите в модерно оборудване и способности НАТО става по-силно, а България по-сигурна. Генералния секретар на НАТО обърна внимание, че страната ни е сред 9-те членки на Алианса, които са достигнали поетия ангажимент за 2% от разходите от БВП да се отделят за този сектор.

„Повече учения, повече инвестиции в нашата съвместна сигурност – за това работим“, добави Столтенберг. Генералният секретар на НАТО специално благодари на министър-председателя Бойко Борисов и на България за подкрепата по отношение на Република Северна Македония, която скоро ще стане 30-ия член на НАТО. Столтенберг отбеляза още, че светът се променя и способността на Алианса също да се променя е причина и НАТО да е толкова успешен съюз. „Силата на НАТО е, че въпреки различията сме способни да се обединим около нашата отбрана“, заяви още Йенс Столтенберг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама