Горанов разпореди проверка на Държавна комисия по хазарта след сигнал за несъбрани 250 хил. лв. такси от лотария

17:16, 12 дек 19 / Общество 25 3507 Topnovini
снимка: БГНЕС

Държавните институции проверяват сигнал за проблем с облагането на игрите на най-голямата частна лотария на пазара  - “Национална лотария", научи Mediapool.

Според сигнала, потвърден от още два независими един от друг източника, лотарията плаща занижена (пропорционално) сума на фона на държавния спортен тотализатор за едни и същи игри, защото ползва различна формула за изчисляване на държавната такса върху хазарта. Според подадения сигнал в прокуратурата и Министерство на финансите, заради неправилно подадени декларации на “Национална лотария", държавата е ощетена с 250 мил. лв. за последните 5 години.

В началото на декември сигналът е внесен до Главна прокуратура, Специализираната прокуратура, Министерството на финансите и Националната агенция за приходите.

От НАП са потвърдили пред Mediapool, че ще направят проверка на лотарията, чиято цел е да изследват дали е платен коректен размер на корпоративния данък.

Преди няколко години депутатите отмениха данъка върху хазарта и го замениха с държавна такса, която се събира от Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

В процеса на промяна се оказа, че народните представители са забравили да обложат лотарийните игри, в резултат на което през 2014 г. те не плащаха такса. От 2015 г. обаче по закон моментната лотария се облага с държавна такса от 15% върху стойността на направените залози за всяка игра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи