Аврамова: Виновниците за водната криза ще бъдат наказани

12:24, 13 дек 19 / Политика 25 2517 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова е в парламента по повод водната криза в Перник. Тя обясни, че ведомството и ВиК дружеството ще предоставят всички необходими материали на прокуратурата по започналото разследване. Тя е категорична, че ако има вина, то тя ще бъде установена и ще бъде понесена от съответния сгрешил – било то институция или лице, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Експерти предлагат три варианта за допълнителна вода към язовир „Студена“

Всеки ден в Перник има по 15 нови аварии, които са загуба на финансов и човешки ресурс. Във връзка с това Аврамова обясни, че ВиК операторът е подготвил нов вариант за режим на водата, който е по-удачен в създалата се ситуация на ограничен воден обем в язовира и множество аварии по водопреносната мрежа.

От днес Асоциацията на ВиК операторите ще осигурява в Перник по два допълнителни екипа от други две дружества. „Така че помощ за Перник ще има. Но ние трябва да спрем процеса на предизвикване на нови и нови аварии, за да не губим вода и да можем да осигурим вода и за високите части. Тези постоянни аварии и режимът, който в момента съществува в Перник, не дават възможност да бъдат напълнени резервоарите с вода, така че високите квартали да имат вода в часовете, в които трябва да имат вода“, каза още Аврамова и призова темата да не се политизира.

Жители на три пернишки села блокираха път Е-79

Регионалното министерство работи по три направления относно кризата с водата – търсене на дългосрочни решения, капитализиране на дружествата и адекватно финансиране на ВиК дружествата.

Аврамова подчерта, че в новия закон за ВиК ще бъде заложено цената на водата да бъде в социално поносимите граници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама