Борисов: Вече има дата за среща на върха на ЕС и Западните Балкани

11:30, 14 дек 19 / Политика 25 2774 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов присъства на Годишния форум за устойчивост на Западните Балкани, който се организира от Международния републикански институт на САЩ (IRI) и се провежда в София от 12-14 декември. 

„Страните от Балканския полуостров успяхме да направим така, че да ни обърнат внимание. Повече от 10-15 години Балканите не предизвикваха интерес. Надявам се Северна Македония да покаже разликата в развитието си и в същото време очаквам останалите държави, които искат да се присъединят към ЕС, внимателно да си премерват поведението и стъпките", заяви Борисов, предаде БГНЕС. 

''Разкрачената поза не е полезна за никого – или си в НАТО, или не, или си в европейското семейство, или не си'', отбеляза премиерът.

Форум за устойчивост на Западните Балкани се провежда в столицата

''Трудно е на Балканите да има такава държава, която да играе роля на военен неутралитет с мощна банкова система'', каза Борисов и даде за пример Австрия и Швейцария.

Вече има дата за срещата на върха на ЕС със Западните Балкани, по време на председателството на Хърватия в Загреб, съобщи още премиерът.

Той отбеляза изключителната важност на сътрудничество в региона – и на вътрешно ниво и на ниво служби. Чисто политически – на ниво министерства, сътрудничествата на Балканите също е важна, добави още Борисов. ''За нас като балканци е много важно нито европейците, нито американците да не загубят интерес към нас'', заяви премиерът.

Борисов коментира пред журналисти и инцидента с автомобил на НСО, при който тежко пострада 14-годишно дете. 

''За съжаление това може да се случи на всеки. Повече ме е яд за детето, истински страдам за него, другото може да се оправи", каза премиерът. 

"Не може да се сложи милиционер на всяка дупка. Преди говорихме, че сме полицейска държава. Тези полицаи, които слагаме всеки ден са на заплати, които висят на нашия бюджет. Можем да сложим пак на всеки светофар полицай, но това ли е решението", каза още той. 

По повод искането на собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев системата за видеоповторения да бъде изградена с държавна помощ, премиерът заяви: „Държавата е на всички хора. Въпросът е дали българските данъкоплатци искат да дадат пари за слагане на системата ВАР по българските стадиони. Защото президентите не желаят сами да си я сложат, а искат да се наричат с гръмките думи президенти".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама