Красимир Вълчев: Държавата няма нищо общо с кризата в НХА

18:40, 14 дек 19 / Политика 25 2676 Шрифт:
Topnovini

Държавата няма нищо общо с финансовата криза в Националната художествена академия, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред БГНЕС.

По думите му отговорност за липсата на средства за заплати, заради които вече над 200 учители и персонал на Академията втори месец са без възнаграждения, носи изцяло предишният ректор проф. Николай Драчев.

"Едни и същи глупости се правят, след това се опитват да се оправдаят с държавата", съобщи още министър Вълчев.

"Проф. Велислав Минеков говори за тенденциозно отношение на държавата към Академията - никакво тенденциозно отношение няма. В последните години ежегодно е увеличавана субсидията на Националната художествена академия - това беше приоритизирано от Министерството на образованието като едно от 13-те висши училища, които получи финансиране по програма "Региони в растеж". Беше определено като приоритетно училище по изобразителни изкуства", допълни министърът на образованието.

"МОН не се е намесвало никога и по никакъв начин в решения на Академията", подчерта Вълчев и допълни, че отговорност на ректора може да търси не МОН, а само и единствено академичната автономия - тоест преподавателите, които съставляват академичните органи на управление.

На въпрос как трябва да бъдат тълкувани думите на проф. Минеков, че "отговорност за състоянието на Академията трябва да носи само министерството на образованието", Вълчев съобщи, че ректорът на Академията еднолично взема решения и изпълнява бюджета на висшето учебно заведение. "По никакъв начин министерството не се меси в разпореждането с бюджета, нито пък избира ректор. Само преподавателите могат да държат отговорен ректора", допълни министърът.

"Проф. Минеков не е известен като обективен коментатор, очевидно прави опити за манипулации и внушения като това, че са били раздадени 40 милиона лева, но не и на Националната художествена академия, което е пълна лъжа. Правят все едно и също - правят глупости и се опитват да се оправдаят с държавата", съобщи отново Вълчев.

При този модел на академично самоуправление цялата отговорност за това какво се случва във висшите училища, се носи от академичната общност, а на лошата държава е забранено да се меси по какъвто и да било начин в управлението на висшите училища, допълни Вълчев.

На въпрос какво е станало с парите за заплати на екипа на Академията, Вълчев съобщи, че веднага е използвал единствения инструмент, за който има права - назначил е одит във ВУЗ-а.

"Най-вероятно одитът ще потвърди неофициалната информация, която имаме - че вместо да платят заплатите, са платили задължения, които са имали по договори за строителство и ремонти", смята министърът.

Академията си е получила парите от държавата, които се увеличават ежегодно. На никого не стигат средствата, но ректорът е взел решение да не плати заплати, но това, което в момента се прави, е да се настройва академичната общност срещу държавата, смята министърът на образованието. "И понеже няма факти, това, което започват да правят, е да си служат с лъжи и манипулации".

На въпрос дали ще се срещне с екипа на академичната общност, след като по-рано през деня от пресцентъра на НХА съобщиха, че ще търсят среща с министъра, Вълчев съобщи, че дори и да има среща, Законът за висшето образование не позволява отпускането на допълнителни средства, защото те се отпускат по специална формула. Тя включва броя на студентите, оценка за качество и реализация, норматив по професионалните направления, и др.

Това, което може да се направи, е да се търси отговорност от ректора. Доколкото разбрах, той вече си е подал оставката, оттук нататък трябва да се направи една програма - финансов план, за да излязат от ситуацията и да платят двете неизплатени заплани на служителите, препоръча министър Вълчев. Оттук нататък държавата няма никакви законови възможности да финансира дейността на НХА.

Новият ректор може да продължи да обвинява държавата, а може и да дойде и заедно да потърсим решение. Проблемът е, че в част от висшите училища е развит синдромът на беззаконието - ректорите разбират автономията като беззаконие, ползват я само в собствена угода, и каузата да я защитават, е всъщност каузата да защитават собствената си безотговорност, допълни министърът на образованието.

"Държавата по никакво друго време не им трябва, идват при нас само когато имат проблеми, което от наша гледна точка не е честно, тъй като не им сме се месили по никакъв начин - нямаме и право. Правят щуротии и обвиняват държавата".

На въпрос редно ли е проф. Минеков - човек, който е кандидат за ректор на Академията, чак толкова да не е наясно какви са взаимоотношенията НХА-Държава, Вълчев отговори, че и на други ръководни постове във висшите училища има хора, които не са наясно как работи държавата в областта на висшите училища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама