Денят накратко - 16 декември

19:00, 16 дек 19 25 2106 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Радев издаде указ за освобождаването на Цацаров кат обвинител №1; предвиждат задължително предучилищно образование за 4-годишните; уволниха директора на Областното пътно управление в Перник, хванат да шофира пиян...и още:

***

Радев издаде указ за освобождаването на Цацаров като главен прокурор

Държавният глава издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор. Това става по предложение на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията. С указа на президента новоизбраният главен прокурор Иван Гешев ще може да встъпи в длъжност предсрочно – още тази година, а не на 10 януари 2020 г., когато изтичаше мандатът на Цацаров.

***

От 2020 година: 4-годишните задължително на предучилищна

Предвижда се предучилищното образование да стане задължително за 4- годишните деца от следващата година. Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев в Министерски съвет.абинетът изрази притеснение, че механизмът работи по- слабо при децата на 5 и 6 години, и до някаква степен при 7- годишните. За това е взето решение следващите месеци да се направи пълен обход на децата, които не са в предучилищна. 

***

Уволниха директора на Областното пътно управление в Перник 

Уволнен е директорът на Областното пътно управление в Перник Петър Басмаджиев, след като е бил хванат да шофира пиян. 3 ракии довели до отстраняването му от поста, признал самият той пред патрулните полицаи. Дрегерът е отчел 1,6 промила. По закон такова провинение се наказва със затвор от 1 до 3 г. и отнемане на книжката. 

Басмаджиев е шеф на Пътното в Перник едва от месец. Бил и кандидат за общински съветник. Преди това се е занимавал с частен бизнес, участвал е и в приватизационни сделки.

***

Медици на протест, искат Борисов да ги приеме

Без търговски дружества в здравеопазването и министър Кирил Ананиев най-накрая да си свърши работата. За това настояват медицинските сестри от цялата страна, които протестират пред сградата на Министерски съвет.

Медици прекараха нощта на палатки пред сградата. Те искат среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да му представят своите искания за достойни условия на труд и живот. По-късно стана ясно, че премиерът ще ги приеме в МС утре, 17 декември. Недоволните настояват за по-високи заплати и кардинални реформи в здравеопазването.

***

Инцидент в АЕЦ "Козлодуй", има загинали

При инцидент на строителната площадка „Радиана“ на АЕЦ ''Козлодуй'' тази сутрин са загинали двама строителни работници, а други двама са пострадали. На площадка „Радиана” се изгражда Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци, създадени на територията на България.

***

Ивет Лалова е ''Ателт №1'' на България

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи приза за „Атлет номер 1“ на България на Ивет Лалова. Спринтьорката беше отличена в традиционната анкета на списание “Атлетика”. 

“Излишно е да казвам колко е значима Ивет за световната атлетика, не само за българската. Не, че в България не я обичат, не че в България стотици млади хора и деца не искат да й подражават. Но когато видиш, че на едно Световно първенство по време на официалния обяд с представители на всички атлетически федерации, тя беше единственият действащ атлет, който беше поканен на този обяд и единственият човек, който сър Коу поздрави и се обърна официално към него от всички присъстващи, няма как да не се гордеем, че имаме такъв сънародник и толкова значима фигура в световната атлетика”, каза при награждаването министър Кралев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама