Какво ще е времето на празниците?

08:20, 17 дек 19 25 7610 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„И американци, и европейци прогнозират студен циклон по Нова година. До неделя изцяло топло време. Въздухът в София няма да е чак толкова хубав, защото вятърът ще е сравнително слабичък”, заяви климатологът Георги Рачев пред Нова телевизия.

„В София днес, утре и в четвъртък температурите ще бъдат 12- 13 градуса. На север от Стара планина, където се усеща този топъл вятър, до 17-18 градуса. На места в сряда може да достигне до 20 градуса. 26 градуса е рекордът през декември, през 1978 година. Не е нещо феноменално. Случва се, макар и рядко”, разкри той.

„Има вероятност за 20 градуса в сряда. В Ботевград вчера беше почти толкова топло, колкото във Велико Търново. Просто няма студ. До неделя топло, сухо време. В планините ужасно много слънце. На връх Мусала ще бъдат положителни температурите. Скиорите да изчакат да дойде неделя. Тогава започва едно захлаждане и много по-динамично време”, каза още Рачев.

„8-9 градуса в Източна България на 25 декември. В Гърция също ще бъде топло. До понеделник в Европа няма студ. Не само в Европа, но и в близост. От там нататък се започва едно динамично време. Снежният циклон трябва да дойде на 29 декември. Като погледнах картите, сам се уплаших, толкова е брутален. Всичко ще зависи от следващата седмица. Това е поредният циклон – Италия ги потопи, в Гърция оранжеви и червени кодове. При нас ако дойде циклонът, минава много южно от България. Ако този успее да мине през Северна Гърция, то тогава ще има достатъчно студ да навлезе в България и обилните валежи да се превърнат в сняг”, прогнозира климатологът.

„Да не внасяме паника, има много време. Това е една прогноза със сбъдваемост от 25%. Декември месец е месец на аномалиите на температурите”, смята Рачев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама