TEDxVitosha 2020 Илиан Илиев: Човек може да се качи нависоко стига достатъчно да го иска

09:30, 19 дек 19 25 3023 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

ТОПНОВИНИ публикува поредица от интервюта с тазгодишните лектори на TEDxVitosha 2020. Първият лектор, който Ви представихме беше Иван Зорзетто, вторият Боряна Узунова. Днес ви представяме лекторът Илиан Илиев - тази година за трети път спечели еквивалента на „Оскар“ в областта на кулинарната фотография и книгоиздаването. Как момчето от Монтана успява да стигне до Кеймбридж? Как художникът израства от фоторепортер във войната в Косово до един от най-добрите фотографи на храна в света? За 30-годишната си кариера Илиан успява да сътвори 15 самостоятелни изложби и 3 чудесни деца, които нарича „моето съкровище“, да преподава в HRC Culinary Academy у нас и в безброй мастър класове по кулинарен стайлинг и фотография по света.

Кое е нещото, което Ви вдъхновява да излезете на сцената на TEDxVitosha2020: Високо. Високо. Високо.?

От години следя и се възхищавам на TEDx. Платформата е личен мой извор на вдъхновение и се е превърнала в част от моя живот. В TEDxVitosha аз намирам своето място, в което да споделя своята история и опит и ако мога да вдъхновя публиката с високи, високи, високи очаквания. Да бъда част от TEDxVitosha, за мен ще е още една покорена височина.

Коя е личността, която най-много Ви е повлияла и дори е променила светогледа Ви? 

Срещата ми, преди около 20 години, с английския фотограф Джими Уормсър направо обърна "подредения" ми до тогава живот. Джими не само ми показа какво правят големите в нашия занаят и по какъв път вървят, но и ме накара да повярвам, че този труден и дълъг процес води на високо и там има място и за мен.

Коя според Вас е каузата на 2020 г. и следващото десетилетие? И с какви хоризонти TEDxVitosha дава заявка в началото на годината?  

Каузата на 2020 е да разберем, че този свят е в нашите ръце. В началото на годината, ТEDxVitosha събира хора с талант и остър ум, които имат поглед от малко по-високо, за да вдъхновяват и да засилят публиката на TEDx по стръмната пътека, която води до успеха. 

Коя е най-голямата трудност по пътя към високото? 

За мен най-голямата трудност съм аз самият. Човек може да се качи нависоко стига достатъчно да го иска. Така казано звучи лесно, но там се стига, само когато се отдадеш на целта си. А това изисква да познаваш себе си и да се доверяваш на интуицията си. 

Колко високо е Вашето най-високо?  

Аз не съм алпинист, който има определен връх, който покорява. Височината на върха е без значение. Аз катеря бавно, но всеки ден правя още една стъпка нагоре и самия път ме прави щастлив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама