Зачестяват инцидентите с пешеходци в кръстовища

12:03, 17 дек 19 25 2166 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проучване на Института за пътна безопасност показва, че в последно време зачестяват инцидентите с пешеходци в зоната на кръстовища, които се регулират от светофари. Техните експерти са направили задълбочен анализ на това какви могат да са причините и дали има нещо сходно между отделните пътни инциденти.

„Един от по-сериозните пътните инциденти, които настъпиха през последните няколко дни беше този, в който автомобил на НСО блъсна 14-годишно дете. Като се абстрахираме от факта, че автомобилът е бил на службата по охрана и като анализираме внимателно състоянието на пътните условия в зоната където е настъпил инцидента, следва да се направи заключението, че това е кръстовище, чиято организация на движението поставя в риск както пешеходците, така и водачите. Реално това е една много оживена пътна артерия, а именно пресичането на бул. „Драган Цанков“ с ул. „Лъчезар Станчев“ и ул. „Васил Калчев“. Самото кръстовище е специфично поради това, че на практика то е четириклонно, разположено на по-голяма площ. Организацията му на движение създава предпоставки за пътнотранспортни произшествия“, отчитат от института. "Кръстовището се регулира със светофар. За съжаление обаче това е едно от многото кръстовища в София, където светофарите са така изградени че заблуждават водачите на пътни превозни средства“, посочват от института. Според тях недобре изградената светлинна сигнализация често подвежда водачите.

От института посочват, че по същия начин е организирано движението по направлението Г.М Димитров към кръстовището „Васил Кънчев“, където липсва обозначение, че двете ленти за движение се събират в една. Светофарите са така изградени, че много често водачите се подвеждат и тръгват на червен забраняващ сигнал. Разбира се, преминаването на червен сигнал е нарушение, но фактът че има създаден дефицит и че дори един шофьор може да се обърка и да тръгне, говори, че организаторът на движението - Столична община не си е свършила работата“, отбелязват още експертите.

„Друг инцидент, който за съжаление приключи със смъртен случай, беше станалият в петък, на бул. „Никола Вапцаров“, където едно дете загина, а друго беше тежко ранено. Следва да се има предвид, че отговорност на организатора на движението, на стопанина на пътя е така да организира движението, че да не може на подобни оживени булеварди да се допусне преминаването на пешеходци на червен сигнал. Отговорност на стопанина на пътя също така е да осигури достатъчно видимост за всички участници в движението.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама