Европарламентът настоява за допълнителна защита на пчелите

14:20, 17 дек 19 25 2426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес се очаква да бъде гласувана резолюция за взимане на допълнителни мерки за защита на пчелите. Предлаганите досега мерки не гарантират запазването на популацията, смятат евродепутатите, пише БНТ.

Две са основните групи мерки, които се предлагат за справяне с проблема за намаляване на пчелите в световен мащаб и на територията на Европейския съюз. Първо, ограничаване на използването на пестициди и второ, извършването на допълнителни проучвания за точните причини за изчезването на пчелите.

Мария Габриел: Цифровите решения и иновациите дават нови перспективи за развитие на пчеларството

Пълната забрана за използването на пестициди засега не среща подкрепата от всички държави-членки. Ето защо се предлага компромисно решение, което предвижда затягане на контрола на използването им, чрез по-сложна регистрация и увеличаване на проверките.

Отделно Европейският съюз предвижда мерки, които да ограничат вноса на мед, който може да бъде подправен. Предвижда се и отпускането на допълнителни средства за научни изследвания, които да подпомогнат начините за съхраняване на пчелите, а оттам и на запазването на биоразнообразието.

1 млрд. лв. ще получат животновъди и земеделци до края на годината

"Столична община беше първата, която изгради връзки с регистрите на КАТ и НАП, а вече тестово работи и връзка с Агенцията по вписванията", написа Йорданка Фандъкова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама