Иван Гешев се закле като главен прокурор

09:40, 18 дек 19 / Политика 25 3604 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова
Иван Гешев встъпва в длъжност като главен прокурор
Иван Гешев встъпва в длъжност като главен прокурор
Иван Гешев встъпва в длъжност като главен прокурор
Иван Гешев встъпва в длъжност като главен прокурор
Иван Гешев встъпва в длъжност като главен прокурор

Новият главен прокурор на България Иван Гешев встъпи в длъжност. предаде репортер на ТОПНОВИНИ. 

Иван Гешев се закле като главен прокурор с думите: “Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив. Да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя служебната тайна, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона”.

В първото си слово като главен прокурор на Р България Иван Гешев благодари за получената подкрепа. “Показахме какво можем, когато сме единни имаме обща цел. Ще се справя с това, което предстои, а предстои променяйки се и стъпвайки на традициите си, да отговорим на очакванията на бългзрските граждани, на хората, които ни плащат заплатите за повече справедливост”, каза Гешев.

Преди полагането на клетва слово произнесе и предшественикът на Гешев - Сотир Цацаров. „Вчера, на 17 декември, приключи моят мандат като главен прокурор, за мен бе огромна чест и предизвикателство”, заяви в словото си Сотир Цацаров. „Г-н Гешев, аз нямах лесен мандат. Няма да имате и вие. Лесен мандат в съдебната власт имат само хората, които не правят нищо”, заяви Цацаров и отбеляза, че първото предизвикателство пред него ще са започналите вече дебати по конституционни промени. Цацаров е убеден, че каквито и дискусии да се водят по този въпрос, прокуратурата ще остане в системата на съдебната власт”.

Той  се обърна към приемника си с думите: „Г-н Гешев, пазете прокуратурата”.

На официалната церемония по встъпване в длъжност присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на правосъдието Данаил Кирилов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, както и членовете на Висшия съдебен съвет.

Гешев заема поста по-рано, за да довърши мандата на досегашния обвинител № 1 Сотир Цацаров, който бе назначен за председател на КПКОНПИ. За избора на Иван Гешев беше нужно повторно гласуване във ВСС, тъй като 7 ноември президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването му. На 24 октомври обаче отново с 20 гласа „за“ и 4 „против“ Гешев бе избран за новия главен прокурор. Процедурата по избора му за кратко време успя да раздели обществото. Той остана единствен кандидат, а номинацията му предизвика масови протести и контрапротести в цялата страна. В отговор на недоволството "заваляха" множество положителни становища от различни държавни институции в негова подкрепа.

 

Пред журналисти Сотир Цацаров заяви, че напуска поста на главен прокурор с усещането, че е свършил много работа. "За мен беше чест да работя с колегите и съм горд с тях", посочи той.

Цацаров коментира и свиканите от президента Румен Радев консултации за промяна в Конституцията и цялостния модел на прокуратурата. "Ако консултациите и дебатите са насочени за доброто на българските граждани, те не могат да бъдат само за това. Ако целият дебат е насочен към това да създаде някаква платформа за някаква дискусия, която ще обслужи за идващи политически проекти или идващи избори – това е безполезно упражнение", коментира той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама