Добрите новини на 2019 година

09:00, 24 дек 19 25 4292 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Понякога ни се струва, че новините са само лоши. Е, през 2019 година имаше и добри новини. Много българи постигнаха успехи и покориха върхове -творчески, спортни, научни и политически. Бяха пример, оцениха ги, прославиха ни.

Българките наградени и начело

Кристалина Георгиева бе избрана за директор на Международния валутен фонд. Тя беше единствен кандидат за поста и едва втората жена, която го заема. Форбс я включи в 100-те най- влиятелни жени в света.

Еврокомисарят ни Мария Габриел събра най- висока подкрепа и стана вицепрезидент на Европейската народна партия. Така Габриел ще бъде вторият човек в партията след председателя Доналд Туск. Българката беше обявена за една от 50-те най- влиятелни жени в Европа в областта на киберсигурността.

Оперната прима Райна Кабаиванска стана първата чужденка, наградена с престижното отличие „Мария Калас“. Досега наградените са само италианци.

Пловдивчанката Смиляна Захариева влезе в рекордите на „Гинес“. Гласът й бе обявен за най- силния в света. Тя изпя знаменитата песен „Излял е Дельо хайдутин“ с невероятните 113, 8 децибела.

На екрана, в учебниците

Димитър Маринов развя родния трибагреник на сцената на „Долби тиътър“. Филмът с негово участие „Зелената книга“ спечели „Оскар“.

В битката за престижните статуетки догодина ще участва българският филм „Ага“ на режисьора Милко Лазаров. А „Физика на тъгата“ на Тео Ушев попадна в краткия списък за наградите. Филмът му по романа на Георги Господинов може да се бори за „Оскар“ в категория късометражна анимация.

Разказът на Здравка Евтимова „Кръв от къртица“ влезе в американски учебник по литература. Българката се нареди до автори като Рей Бредбъри, Айзък Азимов и Едгар Алън По.

Медали, постижения

Най- бързата българка Ивет Лалова стана атлет номер 1 и у нас, и на Балканите. Тя си осигури участие на пети Олимпийски игри с квоти за 100 и 200 метра.

Кубрат Пулев записа категорична победа над Райдъл Букър и защити статута си на официален претендент за световната титла в тежка категория. Брат му Тервел Пулев спечели титлата в полутежка категория след победа над Дешон Уебстър.

Златните ни момичета се представиха блестящо и спечелиха медали на Световните купи в София, Казан, Минск, Пезаро и Баку. На почетната стълбичка се качиха и индивидуалните гимнастички. Грациите ни завоюваха квоти и ще участват в Токио 2020.

Петър Стойчев подобри собствения си световен рекорд за плуване в ледени води.

Първото българско спускане от височина над 8000 метра е факт. Владимир Павлов се спусна със сноуборд от връх Манаслу в Непал. А алпинистът Атанас Скатов изкачи десетия си осемхилядник.

Първи и в науките

Българинът Александър Стойчев разкри математическа загадка на половин век. С докторанта Владимир Сухой три години търсят нов алгоритъм, който да извършва обратната операция на бързото преобразуване на Фурие. И го намират.  

Учениците ни за поредна година доказаха, че се нареждат сред най- добрите в света. Олимпийците ни се окичиха с медали по природни науки, информатика, астрономия.

Добрият пример

91- годишният Танчо Танев спечели две световни титли в дисциплините скокове във вода и плуване 50 м свободен стил на пленатарното първенство за ветерани в Южна Корея.

Българинът Тодор Димитров успя да завърши най- дългия маратон в света.

Лекарите от болница „Лозенец“ извършиха първата белодробна трансплантация.

Над 100 тона капачки бяха събрани в поредното издание на кампанията „Капачки за бъдеще“, която дарява средствата за кувьози за недоносени бебета.

И още..

Пловдив беше първият български град столица на културата.

Студентки откриха първата денонощна библиотека.

В Своге заработи най- бързата линия за производство на бонбони в света. Линията е колкото футболно игрище и може да произвежда до 6600 бонбона в минута.

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама