Президентът: Върху Конституцията не бива да се посяга произволно

15:25, 17 дек 19 / Политика 25 2811 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върху Българската конституция не може да се посяга и не бива да се посяга произволно, заяви президентът Румен Радев на среща с Правния му съвет и академичната общност за необходимостта от промени в Конституцията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев започва консултации за промени в Конституцията

Той открои като най- належащ въпросът за въвеждането на независим прокурор, който да контролира главния. „Доколкото според вас законопроектът на Министерски съвет е целесъобразен и ефективен, има ли противоречия с Конституцията, ще може ли предложеният модел да работи рационално“, попита Радев.

Цацаров резервиран за назначаването на независим прокурор

Президентът обърна внимание и това има ли Конституцията достатъчно защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол; и има ли системен проблем поради противоречив, неправилен прочит на Конституцията, който да води до остър дефицит на справедливост в нашето общество.

Румен Радев изтъкна, че като държавен глава е отговорен към всички тези въпроси, защото са на дневен ред в обществото и искат отговор.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама