Денят накратко - 17 декември

19:00, 17 дек 19 25 2602 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Какво решиха президентът и Правният съвет за разследващия прокурор, какво ще тече от чешмите ни и колко ще ни струва, БСП за отпадъците, лекарско недоволство и дишаме ли най-мръсния въздух в света?

***

Произволно посегателство върху Конституцията

Президентът Румен Радев се срещна с Правния съвет и академичната общност за необходимостта от промени в Конституцията. Той заяви, че върху нея не може да се посяга и не бива да се посяга произволно. Като най-належащ беше откроен въпросът за въвеждането на независим прокурор, който да контролира главния. Президентът обърна внимание и това има ли Конституцията достатъчно защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол; и има ли системен проблем поради противоречив, неправилен прочит на Конституцията, който да води до остър дефицит на справедливост в нашето общество. Румен Радев изтъкна, че като държавен глава е отговорен към всички тези въпроси, защото са на дневен ред в обществото и искат отговор.

 

***

Капки злато

В последните дни на 2019-а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) подготвя поскъпване на водата от началото на новата година в 24 града. Сред тях е дори Перник, в който има воден режим. Увеличението ще бъде в диапазона от 0,1% до 9,26%, показа ценовия доклад, обсъден от регулатора днес. Окончателното решение за цените на ВиК услугите от 1 януари ще бъде прието на закрито заседание на 23 декември. Според омбудсмана Диана Ковачева увеличението на цената на водата не е справедливо, заради липсата на социална поносимост и ниските доходи на българските граждани. Увеличението, предвиденото за безводния регион на Перник, например, е с повече от 3% в сравнение с 2019 г., а в същото време водната криза в общината е поредното доказателство за лошото състояние на ВиК мрежата, която не се поддържа, написа Ковачева в препоръка до КЕВР. Тя настоява да се осигури баланс между интересите на потребителите и ВиК операторите. 

По време на заседанието Мая Манолова поиска КЕВР и правителството да спрат увеличението на цената на водата и да се въведе мораториум върху повишението й в областите с воден режим – Перник, Плевен, Габрово и Ловеч. Тя смята, че цената на водата трябва да се обвърже с качеството на ВиК-услугата и на питейната вода. Междувременно от синдикат "Водоснабдител" в КНСБ обявиха, че подкрепят предложените нови цени на водата в доклада на Вик.

 

***

Отпадъци...

БСП настоява за пълен преглед на местата за преработване на отпадъци в цялата страна. Корнелия Нинова посети габровското село Яворец заедно с народният представител Кристина Сидорова. Там те се срещнаха с кмета и с жители на селото, които им предоставиха подписка, съобщиха от БСП. Поводът е недоволството на местните хора от плановете за разширяване на съществуващия цех за преработване на отпадъци. В заявеното намерение е посочено, че за целта ще се ползва питейна вода, а отпадната ще се излива в реката. Според хората това създава опасност както за качеството, така и за количеството на водата. Друг проблем за местните е, че самият цех, където и в момента има бали с боклук, се намира само на 340 метра от къщите.

 

***

По пътя на парите за здравопазване

От Българския лекарски съюз изпратиха отворено писмо до медиите по повод снощната среща на премиера Бойко Борисов с протестиращите медицински сестри.Те заявиха, че специалисти, с които работят ежедневно в екип, индиректно са застанали срещу тях. От съсловната организация посочиха, че пътят за решаването на проблемите в системата не е чрез спекулации, ултиматуми и лов на вещици. Нито чрез обострянето на отношенията между специалистите, които работят всеки ден заедно, рамо до рамо, под огромно напрежение, борейки се за спасяването на човешки животи. Лекарите възразиха срещу направените внушения, че „парите за здраве отиват в джобовете им". Според тях в създалата се ситуация не печели никой- нито специалистите, нито лекарите, най-малко пациентите, а има само губещи.

 

***

Западни Балкани - зона без кислород

Генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) Майлинда Брегу обяви, че хората, които живеят на територията на Западните Балкани губят средно по 1,3 години от живота си заради мръсен въздух, а общият брой на починалите преждевременно по тази причина достигат до 5 000 човека годишно. Информацията е публикувана в коментар, озаглавен „На климатичните промени им е необходима шенгенска виза”. 

Брегу цитира проучване на Балкански барометър, според което 84% от гражданите в региона възприемат климатичните промени като проблем. 9 от 10 човека смятат, че замърсяването на въздуха е проблем на тяхната общност. В същото време 32% говорят, че не са готови да използват екологични продукти. В доклада се посочва, че с 13% е намалял броят на компаниите, предприели конкретни мерки за екологично производство. Брегу подчертава, че Сараево, Белград и Скопие са между десетте най-замърсени градове в света. През 2018 г. в този списък са попаднали 6 от градовете в Западните Балкани. Всичко това показва, че е време за незабавни действия в тази област по линия на регионалното сътрудничество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама