Красимир Вълчев: Не очакваме 100% обхват със задължителното предучилищно образование за 4-годишните

09:15, 18 дек 19 25 1736 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От следващата година предучилищната подготовка може да стане задължителна и за 4-годишните деца. Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че темата не е нова и отдавна се говори колко важно е за децата предучилищното възпитание, особено за тези чийто говорим език в семействата не е български.

„Предучилищната възраст е периодът, в който в най-голяма степен се формират когнитивните социално-емоционалните, най-вече езиковите способности. В най-голяма степен тогава се формират нагласи за учене, създават се най-много мозъчни връзки, които формират интелигентността, езиковите способности. Лишаването на децата от образователна среда в този период може да има отрицателни последствия“, каза министър Красимир Вълчев пред БНР.

От 2020 година: 4-годишните задължително на предучилищна

Той допълни, че причините за отпадане на деца от образователната система са много. „Има социално-икономически причини – невъзможност да се поемат разходите. Но основната част от причините са социално-културни – липса на отношение към образованието, ранни бракове“, отбеляза Вълчев.

„Не очакваме 100% обхват догодина – такъв нямаме и при 5 и 6-годишните. Имаме ангажимента да достигнем 95% обхват за възрастовата група 4-7 години. Това са някъде около 15 000 деца, които допълнително трябва да обхванем“, уточни министърът.

Много малко родители са били санкционирани за това, че децата им не са влезли в системата 5-6 годишни. „Санкциите са минимални – от 50 до 100 лв., и в минимален процент – 3-4, тези санкции се налагат. По значителната санкция е спирането на социалните и семейните помощи, от тази година и енергийните“, допълни Вълчев.

И посочи, че все още се работи по текстовете: „Ще търсим разумни изключения, може да има 2 години гратисен период, в който общините да решат дали да се включат в мярката. Така че не говорим за задължително повсеместно идната учебна година“.

От своя страна Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система заяви в предаването, че е абсолютно невъзможно в София да се построят за 2 години детски градини, така че да няма недостиг.

„За последните 10 години са строени детски градини – около 100, но това не са цялостни сгради. Няма нито една година, в която да са построени 10 нови детски градини, а темпът на строене е изключително бавен“, допълни тя.

Кенова подчерта, че в момента в групите в София има по 30-40 деца по списък, въпреки че има наредба на министерството на образованието, според която не могат да бъдат повече от 25, но това се заобикаля със съгласието на Регионалното управление на образованието.

„Част от недостига на детски градини бе преодолян с по-голям брой деца в групите и създаване на подготвителни групи към училищата“, отбеляза на свой ред Вълчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама