Италия не ни е уведомила да са спирани незаконни отпадъци за България

09:41, 18 дек 19 / Политика 25 1848 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

По искане на БСП министърът на околната среда и водите Нено Димов дойде извънредно в парламента, за да обясни как държавата контролира вноса на отпадъци у нас, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Спряха 815 тона пластмасови боклуци от Милано за България

Припомняме, че на 11 декември в италиански медии излезе информация, че в Милано са били спрени 815 тона боклуци, предназначени за внос в България. Отпадъците са вече третирани пластмасови изделия, натъпкани във вагони. Трябвало да стигнат до страната ни през Словения и Хърватия и да се претопят нелегално.

Нено Димов заяви, че Италия не е уведомила министерството за задържане на незаконен превоз, предназначен за България. Няма и подадено заявление страната ни да се съгласи на превоз на отпадък със железопътен транспорт от Италия.

Нено Димов призова за засилен контрол върху вноса на отпадъци

По повод излезлите данни за спрения товар, Димов коментира, че италианските компетентни органи следва незабавно да информират останалите заинтересовани, в случая България.

Министърът изтъкна, че стриктно се следи да не се превишава капацитетът на инсталациите, които получават отпадъци. Нено Димов припомни, че още през лятото е засилен контролът върху транспортирането и превоза на отпадъци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама