Поглед назад: ''Жив съм, ваш съм!''

10:23, 18 дек 19 / Поглед назад 25 2471 Topnovini
Снимка: Уикипедия

''Жив съм, ваш съм!''

Тази реплика от пиесата "Ганьо Балкански" става заглавие на биографичната книга на Георги Калоянчев, която той издава през 2003 година. Зад думите се крие любопитен момент от актьорската работа на Калата, за който разказва писателят Георги Данаилов. За шейсетгодишнината на Георги Калоянчев написах пиесата „Господин Балкански“, която има живот и до ден-днешен. 

''Първата ми роля бе на цивилен полицай. Говорех уж сериозни неща, а хората в салона се смееха, та се късаха.'', пред "24 часа"

Днес се навършват 7 години, откакто великият български актьор Георги Калоянчев (Калата) не е сред нас.

Човекът хумор, който винаги беше готов да разкаже някоя друга весела история.

Роден в Бургас на 13 януари 1925 г. След отбиване на военната си служба се записва в бившето театрално училище в София. Сред състудентите му в класа на професор Сърчаджиев били още Катя Зехирева, Коста Цонев и Катя Динева.

Театралните му заложби проличали още в гимназията, където бил душата на класа.

Руският режисьор Борис Бабочкин, който по онова време поставя 3 пиеси в Народния театър, открива Калата, защото обичал да гледа студентските упражнения и тогава вижда как Калоянчев насища образа си в пиесата „Буря“. Така веднага след завършването си Калата е приет в трупата на Народния театър.

Работи в „Софийски областен театър“, „Пернишки работнически театър“, Народен театър за младежта, Военния театър, Народен театър „Иван Вазов“ (1952 – 1957), Сатиричен театър „Алеко Константинов“ (от 1956) и в Театър 199. Неговите отпечатъци на стъпалата могат да бъдат видени на Стената на славата пред Театър 199. В СИФ (1952 – 1962). Дебютира в киното с филма „Утро над родината“ (1951) – в ролята на циганчето Сали, душата на компанията.

Минава 5-годишен период, в който Калоянчев не получава никакви роли. Функциите му в театъра се свеждали до това да замества водещите изпълнители, ако се разболеят или по някаква друга причина не могат да играят.

Играе в над 50 филма.

През 1990 г. по сценарий режисьорът Иван Ничев заснема „Бай Ганьо тръгва из Европа“ с Георги Калоянчев в ролята на прочутия българин. Оказва се, че това е един от най-гледаните филми през първата половина на 90-те.

Изкуството на Калоянчев е жизнено, оригинално и носещо радост. Да се докоснеш до него чрез театъра, киното или радиото те кара да се усмихваш искрено и неподправено, каквото е творчеството на самия актьор.

Големият български актьор е увековечен с бронзова статуя в родния си град Бургас. Парите за монумента бяха събрани след мащабна благотворителна кампания. Изградената от 150 килограма бронз фигура на Георги Калоянчев се издига на височина 1, 80 м.

Умира на 18 декември 2012 г. в София, на 87-годишна възраст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!