България е осъдена да плати 24 млн. лв. на строителя на „Дунав мост 2“

14:00, 18 дек 19 / Политика 25 2564 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

България е осъдена в Парижкия арбитраж да плати 24,4 млн. лв на испанския строител на "Дунав мост 2" - компанията FCC. Това обяви транспортният министър Росен Желязков, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Претенцията на FCC е предявена на основание непредвидени обстоятелства и необходимост от инертни материали за изграждането на насипи на прилежащата инфраструктура. Тогава са били искани близо 11 млн. евро, а с лихвите до момента на осъдителното решение преди месец сумата е била 14,3 млн. евро. В резултат на преговори обаче размерът на лихвите е намален и държавата ще плати 3,4 млн. лв. по-малко. Т.е. България е осъдена за 24,4 млн. лв.

През 2014 г. със свое писмо от 05.08.2014 г. тогавашното правителство в лицето на вицепремиера Даниела Бобева признава задължението. Тя обаче казва, че няма необходимите финансови средства. „Т.е. през 2014 г. държавата е признала дълга без същият да е дължим по наше виждане. Това е дало основание на арбитража да потвърди, че от тази дата между държавата ни и FCC има валидно обвързващо споразумение, което е довело до осъждането на България“, обясни Желязков.

Той коментира, че от всичко това произтичат два важни въпроса. Първо, съществувал ли е този дълг и ако е бил признат от правителството, защо то не го е изплатило? И, второ, дали е било необходимо държавата да признава това задължение вместо да се опита през арбитража да го оспори и да не бъде осъдена.

Желязков подчерта, че трябва да се понесе политическа отговорност за неплащането на този дълг и прехвърлянето му от тогавашното правителство на следващите.

Транспортният министър обяви още, че днес правителството е занулило дълговете на БДЖ и НКЖИ към държавата. Така двете компании могат да пристъпят към преструктуриране. Освен това Министерски съвет прие и промени в Закона за автомобилните превози, с които се цели да се отговори на исканията на протестиращите автобусни превозвачи. Измененията ще влязат съвсем скоро за разглеждане в Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама