Акцент на деня: Пазителят на прокуратурата

17:30, 18 дек 19 25 5187 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова
Иван Гешев встъпва в длъжност като главен прокурор
Иван Гешев встъпва в длъжност като главен прокурор

Новият главен прокурор на България Иван Гешев официално встъпи в длъжност. В първото си слово той благодари за получената подкрепа и обеща повече справедливост за гражданите. Неговият предшественик Сотир Цацаров го предупреди за предстоящите трудности и му заръча: „Г-н Гешев, пазете прокуратурата”. Новият обвинител № 1 също очаква трудни години. Според него прокуратурата работи на високи обороти и с това си е спечелила врагове, които целят дестабилизация на държавното обвинение.

Идеята за независим прокурор

Относно препоръките на Венецианската комисия за отчетност на главния прокурор, Иван Гешев смята, че в някои идеи има логика, но други показват непознаване на законодателство ни. За предложението да се създаде ново звено – независим прокурор, който да разследва главния, той коментира: „Всички магистрати са независими, включително и всички прокурори базират решенията си само на закона, вътрешното си убеждение и доказателствата по делото. Този термин „независим“ прокурор е обиден за прокуратурата.

Промяна в Конституцията

Новият главен прокурор не вижда дискусия за конституционни реформи, а политически заявки. Според него няма ясно заложена тема за дебат. "Дискусията към момента е политически въпрос, в него няма право. Той е от компетентността на Народното събрание и на политиците, а не на прокуратурата,“ заяви той.

Новият председател на КПКОНПИ Сотир също коментира инициираните от президента консултации: "Ако консултациите и дебатите са насочени за доброто на българските граждани, те не могат да бъдат само за това. Ако целият дебат е насочен към това да създаде някаква платформа за някаква дискусия, която ще обслужи за идващи политически проекти или идващи избори – това е безполезно упражнение", коментира той.

Синхрон между институциите

Вътрешният министър Младен Маринов поздрави Иван Гешев за встъпването му в длъжност и отбеляза, че двамата винаги са работили в отличен синхрон, а доказателство за това са добрите резултати. Същото мнение изрази и за новата фигура в Антикорупционната комисия в лицето на Сотир Цацаров.

Избор на Иван Гешев

Гешев заема поста по-рано, за да довърши мандата на досегашния обвинител № 1 Сотир Цацаров. За избора на Иван Гешев беше нужно повторно гласуване във ВСС, тъй като 7 ноември президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването му. На 24 октомври обаче отново с 20 гласа „за“ и 4 „против“ Гешев бе избран за новия главен прокурор. Процедурата по избора му за кратко време успя да раздели обществото. Той остана единствен кандидат, а номинацията му предизвика масови протести и контрапротести в цялата страна. В отговор на недоволството "заваляха" множество положителни становища от различни държавни институции. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама