Денят накратко – 18 декември

19:00, 18 дек 19 25 3426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Ще пази ли Иван Гешев прокуратурата, колко пари отпусна правителството за водната криза в Перник, коя е институцията с най-ниско доверие в обществото, в кои градове въздухът беше опасно мръсен и още: 

***

Новият главен прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност 

В първото си слово като главен прокурор на България Иван Гешев благодари за получената подкрепа, а преди полагането на клетва слово произнесе и предшественикът му - Сотир Цацаров. Той отбеляза, че първото президвикателство пред новия главен прокурор ще са започналите вече дебати за конституционни промени и се обърна към приемника си с думите: „Г-н Гешев, пазете прокуратурата”.

Гешев от своя страна коментира, че не вижда дискусия за конституционни реформи, а политически заявки. За идеята да се създаде ново звено – независим прокурор, който да разследва главния, той заяви, че този термин „независим“ прокурор е обиден за прокуратурата.

***

2,7 млн. лв. за подмяна на утаителите в пречиствателната станция за питейни води в Перник

С отпуснатите средства правителството ще гарантира доброто качество на питейната вода на жителите на града и околните населени места. Финансовата помощ ще даде възможност на кмета в спешен порядък да предприеме необходимите към момента действия. Заради това започват и дейностите по авариен план, който предвижда да се осигури допълнителен приток на вода от карстови пещери в района.

Междумременно стана ясно, че водата в Перник няма да поскъпва, каквото предвиждат новите пределни цени на КЕВР за много места в страната. От пернишкото ВиК съобщиха, бизнеспланът ще бъде преработен и ще бъдат изгогвени нови разчети с предложение към комисията-регулатор.

***

Безсмъртният Капитан Петко войвода

Днес се навършват 175 години от рождението на великия революционер и борец за свобода Капитан Петко войвода. По този повод на тържествена церемония беше открит негов паметник на „Алеята на бележитите българи“ в Борисовата градина. „От днес своето заслужено място тук има и великият борец за свобода, едно от най-тачените лица на тракийската кауза – безсмъртният Капитан Петко войвода“, посочи президентът Румен Радев при откриването.

***

Гоце Делчев най-накрая сближи България и Македония

Българските и македонските архиви ще издадат съвместни документи за живота и делото на Гоце Делчев. До момента в България съществуват две подобни издания, но през последните години станаха публични нови документи за дейността на големия революционер. Събирането на тези документи на едно място ще помогне изключително много на историческата наука, като до момента подобно нещо не е правено.

***

Контрабандата на цигари у нас продължава да намалява 

3,3% е делът на контрабандните цигари в България през третото тримесечие на 2019 г., сочат данни от проучване на пазара чрез събиране и анализ на празни кутии от цигари. Цифрите показват намаление с 0.1% спрямо второто тримесечие на 2019 г. и 2% спрямо третото тримесечие на миналата година. Най-нисък е делът на контрабандни цигари в Габрово и Ямбол, където индексът показва 0.0%. За първи път имаме два града с нулево потребление на контрабандни цигари.

***

Парламентът - институцията с най-ниско доверие

Парламентът продължава да е институцията с най-ниски нива на доверие сред политическите институции в обществото, сочат данни на „Галъп интернешънъл“. В края на годината 23% изразяват доверие в парламента, а недоверие – 67%. Останалите се затрудняват да отговорят. Президентската институция пък традиционно е с най-висок обществен авторитет и през 2019 г.

***

Кобрата стана лейтенант

Кубрат Пулев беше повишен днес от сержант в лейтенант от резерва на Въоръжените сили на Република България. Церемонията се състоя в присъствието на министрите Красимир Каракачанов и Красен Кралев.

***

Опасно мръсен въздух

В 12 града на страната въздухът е опасно запрашен днес, показват данните на Европейската комисия. Сутринта стойностите на фини прахови частици във Видин, Враца, Плевен, Русе, Варна, Шумен, София, Пловдив и Смолян са били над допустимите нива.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама