Предложението за надзорник на главния прокурор влиза в КС

16:34, 18 дек 19 / Политика 25 2027 Шрифт:
Topnovini

Министерският съвет одобри днес искане до Конституционния съд за тълкуване на предложението си за ефективно разследване срещу главния прокурор, съобщиха от Правителствената пресслужба. Още през миналата седмица управляващите анонсираха, че ще се допитат до КС във връзка с идеята независим прокурор да разследва главния.

Повод за тълкувателното питане са отправените препоръки от независимия технически анализ на Прокуратурата на Република България за необходимостта от изготвяне на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор. КС ще трябва да се произнесе дали Обвинител №1 може да оказва общ надзор за законност и методическо ръководство (вменени му от Конституцията спрямо всички други прокурори – б.р.) и в случаите, когато самият той е обект на проверка, разследване и други процесуални действия.

Припомня се и принципът на правовата държава nemo judex in causa sua („Никой не може да съди себе си”), като според правителството сегашното положение в Конституцията не дава ясен отговор, „а това води до различни тълкувания и колебания, както в юридическите, така и в политическите среди”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама