Иван Гешев: Конституционният дебат е политика

08:54, 19 дек 19 / Общество 25 1822 Topnovini
Иван Гешев встъпва в длъжност като главен прокурор

Дебатът за конституционни реформи е политически, той има политически цели. Към момента аз не съм чул конкретни и юридически идеи, които да бъдат обсъждани. Не съм наясно какъв е предметът на този дебат.

Това заяви в интервю за БНТ новият главен прокурор Иван Гешев.

Акцент на деня: Пазителят на прокуратурата

„Ако е за място на прокуратурата, тази тема се повдига от дълги години. Тя е решена с едно конституционно решение. Този проблем може да бъде решен само с Велико Народно събрание. Моето лично мнение, а съм сигурен и за цялата прокуратура, че ще бъде против това прокуратурата да бъде извън съдебната власт. И ще обясня защо. Защото тогава ще отиде към изпълнителната власт и приключваме с въпроса за независимостта на всеки един прокурор. И няма да ме питате – как ще устоите на политически натиск. Този политически натиск ще бъде ежедневие”, заяви Гешев.

Борисов: Създаваме ново звено - абсолютно независим прокурор

Той е убеден, че поема една прокуратура, която е в добра кондиция, която е подредена и има административен капацитет. „Няма структура и организация, която да е без проблеми. Въпросът е всяка структура, организация и институция да решава собствените си проблеми, а да не прехвърля отговорността за тях на други. И, както казах при встъпването си, ние знаем, че не сме безгрешни и затова няма първи да хвърлим камък. Ще се насочим към решаване на собствените си проблеми, а няма да ги прехвърляме на други”, заяви още Гешев.

Маринов твърди, че с Гешев работят в отличен синхрон

Проблемите, по думите му, са от различно естество. Най-сериозният краткосрочен проблем, който той изтъкна, е формирането на екип. „Защото от създаването на екип, който има общи цели, който работи заедно, а не поотделно, и който има общи идеи и виждания за развитието на прокуратурата, зависи много. Никой еднолично, и главен прокурор включително, не може да управлява каквато и да е структура и организация”, добави той.

„Мен най ми се иска след тези 7 години ситуацията с битовата престъпност да седи по различен начин. Да не гледаме по телевизията как се убиват възрастни хора, които са дали живота си и труда си за изграждането на тази държава, как ги палят в къщите им”, коментира обвинител номер едно.

Той изрази надежда да говорим по-малко за корупция и прокуратурата да излезе по-силна от неговия мандат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 163 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.