Koй е най-четеният български автор за 2019 г.?

10:36, 19 дек 19 / Култура 25 2428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Юлски разкази" на Здравка Евтимова са най-четените в Столичната библиотека през 2019 година. Това се случва за първи път от 30 години - български автор да е най-четен в класацията на библиотеката, съобщи БНТ.

"Аз бях много радостна, като научих. Винаги съм мислела, че литературата е най-краткият път към сърцата на хората. И когато една книга е публикувана, тя наистина заживява, когато читателите намират път към нея", сподели писателката.

Детска книжка учи малчугани да призовават демони

Според нея връзката писател-читател е по-скоро обратна. „Читателят е този, който дава щастието, свободата на писателя и същевременно му внушава, че всяка дума би следвало да носи едно послание от сила, от кураж. Надявам се много млади хора да почувстват писането като една щастлива съдба, защото то не е само път, то е пространство, вселена, която и за пишещия, и за читателя е свобода”, коментира Евтимова.

Тя разказа, че в Китай, където вече са издадени нейни книги, е усетила много топлота у хората. "Топлотата е нещо, което се усеща, не е нужно някой да го превежда на човешки език. Тя има свои измерения. Толкова добре ме посрещнаха, имах чувството, че съм сред мои приятели и съученици. И те се чувстваха добре с мен и запазиха една голяма обич към България", разказа още авторката.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама