Фандъкова към Лалов: Манипулирате, не кметът трови софиянци

12:56, 19 дек 19 / Политика 25 3286 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Отново ставаме свидетели на напрежение между политическите групи в Столичния общински съвет. В декларация от името на „Демократична България“ Методи Лалов обвини Столична община заради лошото качество на въздуха, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

„София не диша“ е събитието на сезона. Имаме осъждане от Европейския съд в Люксембург за трайно лошо качество на въздуха в София. Имаме кмет, който призовава гражданите да не горят отпадъци, но той подкрепя проекта за инсинератор, с който ще горим отпадъци“, каза  Лалов. “Имаме задлъжняло със 750 млн. лв. общинско предприятие - „Топлофикация София“. Имаме община, която въпреки, че е осъдена от Върховния административен съд все още не е разкрила пълната информация за строящия се завод за горене на отпадъци. Имаме укриване на информация, която вероятно ще докаже зависимости между „Топлофикация – София“ и една банка и енергийни босове с дългосрочни интереси в нерегламентираното изгаряне на отпадъци“, добави Лалов.

И днес буферните паркинги към метрото са безплатни

„Демократична България“ търси още един общински съветник, който да се присъедини към искането им за провеждане на референдум за строежа на инсинератор в София.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова побърза да опровергае твърденията на общинския съветник. „Вече се превърна в стил на Вашата работа манипулациите, внушенията и спекулациите, особено с тежките проблеми на града. Вие сте опитен юрист, сигурна съм, че сте внимавал за обвиненията, но това не е почтеният подход“, каза тя.  По думите й тежка манипулация, е че София е осъдена от Европейския съд в Люксембург. „Такова нещо няма, но вие го казахте. Освен, че е лъжа, това е манипулация“, добави кметът.

Според нея спекулативно е сравнението за изграждане на модерна инсталация за оползотворяване на RDF гориво с горенето на отпадъците в кварталите. „Проблемът със замърсяването на въздуха е сериозен. Това е ясно за всички. Не кметът трови софиянци. Този проблем не се решава с манипулации и декларации, а с много сериозна работа“, коментира още столичният кмет.

Лорита Радева от ГЕРБ заяви пред журналисти, че мерките, които предприема Столична община за справяне с проблема с въздуха, дават резултат. С 1.6 пъти са намалели превишенията на фините прахови частици за първите девет месеца на 2019 г. в сравнение със същия период от миналата. А спрямо 2017 г. намалението е 2.5 пъти.  

Доста бомбастични са изказванията, че София е на трето място по замърсяване на въздуха в света“, изтъкна Радева и уточни, че в действителност в определени дни от годината сме били на тази позиция, но това са моментни стойности и от тях не следва да се правят генерални заключения.

Общинският съветник също определи за фалшиви твърденията на „Демократична България“, че София е осъждана заради мръсния въздух и добави, че 28 общини в страната са обект на съдебно решение в Люксембург заради проблеми с качеството на атмосферния въздух.

Опозицията в Столичния съвет спази традицията и се изказа остро срещу управлението. Според тях администрацията се сеща за проблема с мръсния въздух, чак когато настъпи отоплителният сезон. Според БСП заложените от общината мерки остават само на хартия. „Тръгна инициатива за подмяна на уредите за твърдо гориво – подмениха се 30 такива, но дотам – нещата спряха. Трябваше вече да е започнала голямата подмяна на 20 хил. уреда. Нещата много се бавят. Администрацията не ги движи по най-добрия начин“, поясни Иван Такев.  

Той коментира стартиралата пилотна програма за монтиране на филтрите на комините. „Смениха се 25 филтъра. Сега предстои инсталирането на 2 000. Прави впечатление, че тези 25 филтъра са купени за 3 100 лв. А другите 2 000 филтъра със същата спецификация и от същата фирма са за цена почти 4 000 лв. Това е увеличение около 25 %. Не получихме разумно обяснение защо е това увеличение. Столична община ще трябва да плати 1.8 млн. лв. повече, което е скандално. По този начин не се решават проблемите на София“, добави общинският съветник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама