Проф. Драчев призна: Дефицитът в НХА е 600 000 лева

13:47, 19 дек 19 25 2291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"600 000 лева е дефицитът в Националната художествена академия (НХА). В тази цифра влизат заплати и комунални услуги", призна ректорът в оставка проф. Николай Драчев, цитиран от БГНЕС.

Проф. Драчев изрази надежда за помощ от държавата, за да могат преподавателите да получат своите възнаграждения. Той съобщи, че голяма част от преподавателите са получили само аванси за ноември и декември.

Ректорът на Националната художествена академия е подал оставка

"260 000 лева са необходими за декемврийските заплати. Не е вярно, че заплатите са неприкосновени. Такива са само стипендиите и фонд "Художествена и творческа дейност", които са изплатени", заяви проф. Драчев и с неохота призна, че са били използвани за неотложни ремонти. Той твърди, че по този начин е успял да спаси учебната година, която заради наводнение и течове е била заплашена от спиране.

"Ако не бяхме плащали тези ремонти, ние трябваше да спрем учебния процес през септември. Той не можеше да се проведе", каза той.

Ректорът на НХА добави, че имат надплатени осигуровки в НАП, които очакват да им бъдат върнати, но това ще стане най-рано през януари или февруари.

Проф. Драчев обясни, че за дефицита в академията е информирал министър Красимир Вълчев още през юни, както и финансовия министър Владислав Горанов. "Търсим помощ от МОН. От там ни казаха, че ако имат излишък, ще ни дадат", коментира ректорът и уточни, че в момента тече одит във висшето училище и се надява, че ще се намери решение на кризата в академията.

Той увери, че част от възнагражденията на преподавателите ще бъдат изплатени до края на месеца.

Проф. Драчев обяви още, че част от изучаваните дисциплини ще бъдат преместени в новия корпус.

Напрежението в НХА ескалира, след като около 200 преподаватели и служители все още не са получили заплатите си за ноември и декември. Средствата са били изхарчени за ремонти. Проф. Николай Драчев подаде оставка от поста на ректор, а подкрепа да се кандидатира за поста получи проф. Велислав Минеков.

Красимир Вълчев: Държавата няма нищо общо с кризата в НХА

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама