Акцент на деня: Какво ново в Столична община?

17:30, 19 дек 19 25 6134 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

В последното си заседание за тази година столичните общински съветници четоха политически декларации, скараха се за мръсния въздух и не пропускаха да се обвиняват в спекула и манипулация. Програмата за заседанието бе запълнена от 42 точки, приеха се промени в структурата на администрацията на общината, избраха нови членове в борда на общинските дружества „ЦГМ“ и „Чистота Изток“ и приеха бюджета за последните три месеца на годината.

Протест пред вратата на Столична община

Тази сутрин съветниците шумно бяха посрещнати от граждани, събрали се пред общината да изразят своето недоволство. Причината е разширението на булевард "Ломско шосе", поради което се налага отчуждаване на имоти. Според гражданите обаче, цените са прекалено ниски - от 15 стотинки до 25 лева на квадратен метър. БСП подкрепи исканията на протестиращите и призова общината да ги приеме незабавно. „15 стотинки на квадратен метър земя е подигравка за тези хора“, възпротиви се Калоян Паргов. Управляващите ще поканят недоволните на среща, но очакват конкретни предложения и от опозицията и припомниха, че обезщетението на собствениците на имоти са определя по законова процедура.

Фандъкова с обновен екип

Ясни са имената на заместник-кметовете на Йорданка Фандъкова. Инж. Цветан Божинов поема сектор „Строителство“. Той ще заеме мястото на досегашния ръководител Ирина Савина. Кристиан Кръстев ще отговаря за сектор „Транспорт“, а Владимир Данаилов за „Дигитализация, иновации и инвестиции“. Ресорите „Здравеопазване“ и „Финанси“ се обединяват и ще се управляват от Дончо Барбалов. Доц. д-р Тодор Чобанов отново ще ръководи сектор „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”. Ралица Стоянова също ще продължи да направлява сектор "Законност, координация и контрол". Запазва се позицията и на Албена Атанасова, която ще оглавява  “Социални дейности и интеграция на хора с увреждания”.

Всички срещу кмета

Мръсният въздух в столицата отново бе основна тема в местния парламент. В декларация от името на „Демократична България“ Методи Лалов обвини Столична община за лошото качество на въздуха. „Имаме осъждане от Европейския съд в Люксембург за трайно лошо качество на въздуха в София. Имаме кмет, който призовава гражданите да не горят отпадъци, но той подкрепя проекта за инсинератор, с който ще горим отпадъци“, каза  Лалов. Според него въпреки, че общината е осъдена от Върховния административен съд все още не е разкрила пълната информация за строящия се завод за горене на отпадъци. Той отправи намек за зависимости между „Топлофикация – София“ и енергийни босове с дългосрочни интереси в нерегламентираното изгаряне на отпадъци.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова побърза да опровергае твърденията на общинския съветник. Тя определи изказването на Лалов за манипулативно, спекулативно и внушително, а това според нея не е почтено. Тя определи изказването, че София е осъдена от Европейския съд в Люксембург като манипулативна. „Такова нещо няма, но вие го казахте. Освен, че е лъжа, това е манипулация“, добави кметът.
Лорита Радева от ГЕРБ смята, че предприетите от Столична община мерки за справяне с проблема с въздуха, дават резултат. С 1.6 пъти са намалели превишенията на фините прахови частици за първите девет месеца на 2019 г. в сравнение със същия период от миналата. А спрямо 2017 г. намалението е 2.5 пъти. Опозицията в лицето на БСП спази традицията и се изказа остро срещу управлението. Според БСП заложените от общината мерки остават само на хартия.

„ЦГМ“ и „Чистота Искър“ на прицел

Бившите районни кметове на ГЕРБ в „Изгрев“ Цветомир Жеков и в „Студентски“ - Димитър Дилчев вече са членове на съвета на директорите на общинските дружества „Центъра за градска мобилност“ и „Чистота Искър". Димитър Дилчев ще замести досегашния директор на „ЦГМ“ Христиан Петров, който отскоро е общински съветник. Цветомир Жеков трябва да попълни състава на "Чистота Искър", след като един от досегашните членове на борда на директорите - Росен Малинов, стана депутат от БСП. Той влезе в парламента на мястото на починалия актьор и народен представител Стефан Данаилов.
Против гласуваха БСП, „Демократична България“ и независимия общински съветник Борис Бонев.  

"Столичен автотранспорт" поема автобусните линии 84, 184, 123. Целта е да бъдат изцяло заменени с по-екологични и бързозарядни електробуси. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама