Македонската академия за науките и изкуствата обсъди позицията на БАН

17:10, 19 дек 19 25 2520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонската академия за науките и изкуствата (МАНИ) обсъди позицията на Българската академия на науките (БАН) по отношение на македонския език.

Припомняме, че конфликтът се разрази този месец, след като БАН излезе с официална позиция против „Харта за македонския език“, приета от Академията на науките и изкуствата в Скопие на 3 декември. Според БАН документът съдържа неверни и неприемливи позиции, които вредят на отношенията между двете съседни страни. От Академията заявиха още, че документът предизвиква сериозни научни възражения. 

"Съществуването на македонския език е факт, международно проверен от световната лингвистична наука. Ето защо считаме всяка дискусия по този въпрос за безсмислена и противоречаща на духа на взаимно сътрудничество между Македонската академия за науките и изкуствата (МАНИ) и БАН“, посочва македонската академия, цитирана от МИА.  

Заев: България е приятел и заедно ще намерим решение на конфликта за идентичността

На заседанието стигнали до заключението, че правителството трябва да даде по-голямо значение и финансиране на проектите за научни изследвания на македонски език.

„Използваме тази възможност да апелираме към правителството на Република Северна Македония за необходимостта проектите за научно изследване на македонския език, по които работят Македонската академия на науките и изкуствата и други съответни институции, в бъдеще да получат приоритет и по-значителна финансова подкрепа от правителството“, заявяват от МАНИ.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама