Посещаването на театри и изложби намалява риска от ранна смърт

20:40, 20 дек 19 / Любопитно 25 3225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени препоръчват да ходим на театър или изложба поне веднъж месечно, след като установиха, че това може да намали риска от ранна смърт, съобщи вестник „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Полезни са и всякакви други допири с културата - пеене в хор, свирене на музикален инструмент или курсове по калиграфия.

Важното за теб: Алекс Сърчаджиева - Моят смисъл в живота е София

Учените от лондонския Университетски колеж са проследили 7000 души на възраст над 50-те за период от 12 години. Доброволците, които отделяли време за културно мероприятие веднъж месечно, се оказали с 31% по-нисък риск да умрат за този период, а при веднъж на няколко месеца - с 14% по-нисък риск.

Изследването не доказва причинно-следствена връзка, защото е само наблюдателно. Учените обаче мислят, че вечерите в театъра са полезни за психичното здраве.

Показаха „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър” в Холивуд

Световната здравна организация също препоръчва изкуствата за предотвратяване или облекчаване на заболявания. Танците например помагат при посттравматично стресово разстройство и облекчават напрежението в мускулите. Груповото плетене пък е полезно за социализирането на страдащите от деменция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама