Фандъкова предлага 1.7 млрд. лв. бюджет на София за догодина

12:23, 20 дек 19 / Политика 25 1247 Topnovini
1

1,703 млрд. лв. бюджет на София за 2020 г. предлага столичният кмет Йорданка Фандъкова, стана ясно по семинар на Столичния общински съвет. Предвидените собствени приходи за следващата година са 778 млн.лв., което е с 52,7 млн.лв. повече от 2019 г. Общината планира да събере 46 млн.лв. повече от данъци и такси.

„С бюджета имаме да решим две задачи - да защитим повече средства за инвестиции в кварталите, подобряване на градския транспорт, инвестиции в екологията“, посочи Фандъкова. Втората задача е да осигурят средства за повишаване на заплатите на медицинските сестри в здравните кабинети в детските градини и ясли, в училищата с около 25 %. Предвиждат увеличение и на заплатите на социалните работници, на трудещите се в общинските транспортни дружества, както и в общинските театри.

Над 650 млн.лв. са предвидени в бюджета за 2020 г. за издръжка за дейностите по здравеопазване, култура, образование и сигурност. Над 134 млн.лв. общината осигурява за съфинансиране на градския транспорт. Капиталовата програма на общината е на стойност 471 млн.лв. като от тях над половината са средства, вече защитени по различни европейски проекти, посочи Фандъкова. По думите й от всеки лев от данъците на софиянци, Столичната община успява да добави още един лев европейско финансиране.

За догодина са разчетени 172 млн.лв. за инвестициите в транспортната инфраструктура, тротоари, квартални улици. 10 млн.лв. от тях ще бъдат директно предоставени на районните кметове за изпълнение на техните собствени програми. За догодина са планирани редица ремонти, сред които разширението на бул."Филип Кутев", изграждане на бул."Тодор Каблешков", на пробива на бул."Петър Дертлиев", чието изграждане вече започнахме. Общината планира изграждане на участъка от Източната тангента от „Ботевградско шосе“ до Северната скоростна тангента. Изграждането на вътрешния ринг на София е ключов приоритет за общината, подчерта столичният кмет.

Столичната община планира ремонта на бул."Първа българска армия", бул."Щросмайер" в Илинден, ул."Народно хоро" в "Овча купел", ремонт на улици в район "Нови Искър", рехабилитация на бул."България" и на бул."Чепинско шосе". Предвижда се реконструкция на трамвайния релсов път от Съдебната палата до Княжево. Разчетени са 15 млв.лв. за придобиване на земя за осигуряване на проекта.

213 млн.лв. инвестира Столичната община в изграждането на третата линия на метрото, като догодина завършват два етапа от третата линия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани