Денят накратко – 20 декември

19:00, 20 дек 19 25 2350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Коя е българката, задържана при акцията срещу италианската мафия, колко допълнителни места ще осигури БДЖ за празниците, ще пребори ли „зеленият билет“ мръсния въздух в София и още: 

***

Отложиха спорния Закон за социалните услуги

Парламентът отложи с 6 месеца Закона за социалните услуги. Текстовете трябваше да влязат в сила от 1 януари догодина. Законът предизвика бурна реакция още преди да започне да действа. Появиха се твърдения, че неправителствени организации ще получат правомощия да извеждат деца от семействата им. Депутатите заявиха готовност за прецизиране на текстове в закона, да се проведе дискусия и разяснителна кампания.

***

Водната криза в Перник – епизод пореден

Водната криза в Перник стигна и до Брюксел. Българският евродепутат Радан Кънев внесе в Европейския парламент необходимите подписи за въпрос с устен отговор до ЕК за кризата. Сега Председателският съвет на ЕП трябва да се произнесе за включване на дебата в програмата на пленарните заседания. 

Продължават и протестните действия на перничани заради водната криза в града. Те заплашиха да блокират АМ Люлин. На фона на недоволството от днес Перник е на по-строг воден режим. В някои части на града и околни села вода ще има от 2 следобяд до осем вечерта.

***

Автомобил или „зелен билет“?   

Днес Столична община въведе „зелен билет“, като мярка за по-чист въздух. До 10:30 часа бяха продадени 23 хиляди билети без да се включват тези, закупени от водачите в градския транспорт.

Тази година в столицата бяха монтирани нови 22 сензора, които да отчитат в реално време данните за качеството на въздуха. На едно от ключовите места в столицата обаче – пл. „Орлов мост“, не се предвижда поставянето на такъв сензор, какъвто имаше до преди 5 години, преди да бъде премахнат заради строежа на метрото. 

***

Борисов се срещна с генералния секретар на Интерпол

Премиерът Бойко Борисов се срещна с генералния секретар на Интерпол Юрген Щок, който е на посещение у нас по повод 30-годишнината от подновяването на членството на България в Интерпол. В хода на разговора Борисов постави акцент върху успешното участие на страната ни при операции за трафика на оръжия, наркотици, трафика на хора и на мигранти.

Юрген Щок се срещна и с новия главен прокурор на страната Иван Гешев. Генералният секретар на Интерпол изрази удовлетворение от факта, че начело на българската прокуратура застава човек, който е запознат с работата на терен и разбира естеството на функциониране на цялата правоохранителна система.

***

Коя е българката, задържана при акцията срещу италианската мафия?

Наша сънародничка се оказа сред задържаните при голямата акция срещу най-силната мафиотска организация в света Ндрагета. Тя е жител на градчето Сан Онофрио, където притежава кафене. Именно там действат двата най-големи клана на организацията. Предположенията са, че тя е свързана по някакъв начин с един от тях, за да може през кафенето й да се перат пари.

Вътрешният министър Младен Маринов коментира, че МВР знае по-малко от италианските медии за задържаната българка. Танева е задържана под домашен арест и предстои да бъде разпитана по водещото разследване. В момента се извършва проверка дали има криминални регистрации у нас.

***

Кметът на Несебър остава в ареста

Кметът на Несебър Николай Димитров остава в ареста. Вчера Апелативният специализиран съд отложи заседанието за мярката му за неотклонение за днес. С постоянна мярка задържане под стража остава и общинският съветник Петър Тодоров. Двамата бяха задържани в навечерието на местните избори и обвинени за участие в организирана престъпна група за търговия с гласове.

***

За празниците: БДЖ осигурява над 28 хил. допълнителни места

Националният железопътен превозвач ще гарантира удобното придвижване на своите клиенти по време на празничните дни, като осигури над 28 000 допълнителни места.  От днес до 6 януари включително, с увеличени състави ще пътуват някои влакове по следните маршрути: София-Варна-София; София-Бургас-София; София-Пловдив-София; София-Свиленград-София; София-Горна Оряховица-София; София-Русе-София; София-Лом-София; София-Видин-София; София-Благоевград-София; София-Петрич-София; Пловдив-Варна-Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама