Европарламентът подкрепя отпадането на мониторинга над България

16:47, 20 дек 19 / Свят 25 2113 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Лопес изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по повод намерението на ЕК да прекрати наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка, съобщи БТА.

Той съобщава, че след състоялото се обсъждане парламентарната комисия подкрепя премахването на механизма за България. Тя отчита, че ЕК възнамерява да въведе занапред всеобща оценка за върховенството на закона в ЕС.

Какво иска България от Европа- отговарят евродепутатите

В края на октомври Европейската комисия официално отправи препоръка процедурата към страната ни да отпадне. В последния си доклад комисията отчете голям напредък по всички препоръки, отправени към България по линия на върховенството на закона.

Засега няма официално становище на Съвета на ЕС по намерението на ЕК за прекратяването на механизма за нашата страна. Становищата на министрите и на евродепутатите имат съвещателен, а не задължителен характер при приемането от ЕК на окончателното решение за отпадане на наблюдението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама