Акцент на деня: Зелен петък в София

17:30, 20 дек 19 25 5494 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Столична община въведе зелен билет за градския транспорт. Причината - нивата на фините прахови частици във въздуха надвишават 4 пъти допустимата стойност. Зеленият билет се въвежда за първи път тази година, въпреки че данни за замърсен въздух в столицата има от дни.

Защо вече 5 години таблото за въздух на "Орлов мост" не отчита данни?

Мярката има за цел да накара столичани да слязат от автомобилите си и да използват градския транспорт. На цена от 1 лев те могат да пътуват неограничено в цялата градска мрежа в рамките на деня.

Само за няколко часа бяха закупени повече от 23 000 билета, което надвишава броя на продадените билети за цял ден при предишното въвеждане на мярката през декември миналата година.

Това даде основание на кмета да заяви, че очевидно към зеления билет има интерес. По думите ѝ няма данни за недостиг на билети. Тя обясни, че не са пускани допълнителни автобуси, тролеи или трамваи.

Сметките показват, че един ден със зелен билет струва на местния бюджет между 150 000 и 200 000 лева.

Фандъкова анонсира, че ще се разглеждат възможности за промяна на условията за пускането на евтин транспорт при замърсен въздух, тъй като в момента мярката може да се обяви едва в деня, в който се прилага. На обсъждане подлежат и мерки за ограничаване на движението на автомобилите в дни с мръсен въздух.

Като друга мярка срещу мръсния въздух Столична община въведе и безплатно ползване на буферните паркинги към линиите на метрото, за всеки който ползва градски транспорт този ден.

От Столична община продължават проверките за източници на замърсяване на въздуха в строителни обекти, пунктове за вторични суровини, автомобилни сервизи, както и за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Кметът за пореден път призова гражданите, които се отопляват на твърдо гориво, при възможност да преминат на алтернативно отопление.

Тази седмица Столична община и МВР обявиха, че са конфкискували от „Красна поляна“ четири камиона с отпадъци, подготвени за изгаряне.

Припомняме, че от ГЕРБ внесоха промени в Наказателния кодекс, с които се криминализира горенето на отпадъци. Въпреки първоначалната готовност на депутатите текстоевте да бъдат гласувани на първо четене преди празниците, промените не стигнаха до зала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама