Слави Трифонов: Не само на депутатите не им пука за суверена, а и на президента

17:33, 20 дек 19 / Политика 25 2428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Явно не само на депутатите не им пука за суверена, а и на президента не му пука за суверена. А пък суверенът го е избрал за президент", това написа в социалните мрежи шоуменът Слави Трифонов, като посочи, че днес в Държавен вестник е обнародвано решението за 8 лева субсидия на партиите.

Патриотите: 6 млн. лева таван за партийната субсидия

"Какъв е изводът? Изводът е, че президентът Радев не постъпи като президент на българските избиратели, а като личен президент на Корнелия Нинова. При 1 лев субсидия, през 2020 г. ГЕРБ щяха да получат малко над 1 милион лева от нашите пари. Сега, при 8 лева субсидия, ГЕРБ ще получат над 9 милиона лева. И пак ще трупат нашите пари на влог. БСП вместо близо 1 милион лева субсидия, ще получат 7 милиона и 600 хиляди лева от нашите пари. Така наречените „патриоти“ вместо 320 хиляди лева, ще получат над 2 милиона и половина лева", възмущава се Трифонов. 

"Представете си, ако имаше осемкратно увеличение не на партийните субсидии, а на майчинските. Майчинските за отглеждане на дете до двегодишна възраст не помръднаха тази година. Те са 380 лева на месец. Ако бяха увеличени осем пъти от депутатите, майчинските щяха да станат 3040 лева на месец. Ако минималната пенсия от 234 лева и 12 стотинки беше увеличена осем пъти от депутатите, то тя щеше да стане 1872 лева и 96 стотинки", дава пример той. 

"По Конституция, президентът може мотивирано да върне закон в Народното събрание за ново обсъждане. Но той не върна за ново обсъждане размера на партийните субсидии", отбелязва Трифонов и посочва, че президентът Радев е имал поне четири мотива да го направи. 

Безпрецедентно: Партиите останаха без субсидия

Като първи мотив Трифонов отбелязва гласуването за 8 лева субсидия в Народното събрание. По думите му то е незаконно, защото се случи на трето гласуване, а законът позволява две гласувания. Вторият мотив е свързан с това, че депутатите приеха 8 лева субсидия, но не отмениха възможността партиите да получават неограничени дарения от бизнеса.

Третият мотив е, че някои партии още не са върнали надвзетите незаконно субсидии. Партията БСП на Корнелия Нинова има да връща близо 3 милиона лева, допълва шоуменът. Като четвърти мотив Слави Трифонов посочва националният референдум през 2016 година, в който над два милиона и половина българи изразиха волята си, че партийната субсидия трябва да е 1 лев на получен глас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама