Кметът на Дупница иска замерване на чистотата на въздуха

19:14, 20 дек 19 25 3357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев е изпратил искане до РИОСВ-Перник за извършване на проверка, която да установи как се е стигнало до там, че в четвъртък нивата на фините прахови частици в града да са 7 пъти над нормата.

Благоевградчани протестираха срещу мръсния въздух в града

Изразено в цифри това е 350 микрограма на кубичен метър при норма от 50 микрограма на кубичен метър, поясниха от администрацията, съобщава БНР. Нерегистрираното като показатели досега замърсяване на въздуха в Дупница беше от основните теми и въпроси на днешното заседание на Общинския съвет.

Съветниците от БСП настояват работещи в ТЕЦ "Бобов дол" техни колеги-съветници да дадат отговор на дупничани и да изяснят какви отпадъци се горят в централата, за да се стигне до тази критична точка по отношение на замърсяването.

Като причина за замърсяването на въздуха, съветниците от БСП сочат и непрестанно горящото сметище край града, както и използването на гуми за горене от страна на много от промишлените предприятия на територията на Дупница.  

Защо вече 5 години таблото за въздух на "Орлов мост" не отчита данни?

Както Дупница, така и Кюстендил, не е включен в Националната система за контрол на качеството на атмосферния въздух (КАВ) в реално време и няма стационарни станции, чрез които да се следи качеството на въздуха.

Съгласно утвърдения от министъра на околната среда и водите график това се прави с Мобилната автоматична станция. От Общината в Дупница нямат яснота кога от РИОСВ-Перник ще направят поисканото замерване.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама