Русия и Украйна продължават транзита на газ

21:30, 20 дек 19 25 3697 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русия и Украйна са подписали протокол за продължаване на транзита на природен газ и за уреждане на взаимните претенции, съобщиха източници от "Газпром", цитирани от РИА Новости и БНР. 

Част от сделката е "Газпром" да изплати на Киев почти три милиарда долара по решение на арбитража в Стокхолм, е съобщил участник в преговорите.

Очаква се в рамките на месец Москва и Киев да подпишат новия договор, който вероятно ще е за три години, прогнозира по-рано днес ръководителят на "Нафтогаз Украина".

Владимир Путин е отворен за ограничаване на президентските мандати до два

Късно снощи и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, отговарящ за енергийните въпроси заяви, че след цял ден преговори Русия, Европейския съюз и Украйна са подготвили проект на споразумение за природния газ, който в близко време ще бъде съгласуван.

Сегашният договор изтича в края на годината и страните през последните дни провеждат серия от срещи за да уточнят параметрите на новото споразумение. По време на последните консултации руската страна се обяви за пакетно решение, като заедно с транзита бъдат уредени и съдебните спорове и доставките на газ за самата Украйна.

Киев спря директно да купува руски газ преди четири години и оттогава получава "синьото" гориво от Европа чрез реверсивни доставки.

 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама