Почитаме света Юлиания

09:00, 21 дек 22 25 4272 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Православната църква почита паметта на Света Юлиания. Тя живяла във Витиния, в семейството на знатни езичници, но последвала Христос.

Според нейно житие била дъщеря на знатни и богати родители сгодена за момък на име Елевсий, който също бил езичник от знатен род. Отказала обаче да се омъжи за него, тъй като била християнка и не искала да свърже живота си с идолопоклонник. Елевсий се опитал да я убеди да се отрече от вярата си, но молбите му били безуспешни.

Когато научил за случилото се, бащата на Юлиания се отнесъл към нея с голяма жестокост и след като безпощадно я бил, я дал да я съди Елевсий, който по онова време бил управител. По негово нареждане Юлиания била подложена на многобройни мъчения, но не се отрекла от вярата си. Мнозина (според житието – 630 души) от свидетелите на изтезанията също приели християнството, впечатлени от духовната сила на Юлиания, която оставала непреклонна пред своите мъчители. Всички те били посечени с меч. Накрая самата Юлиания също била обезглавена. Това станало около 290 г.

Юлиания завършила е земният си път като мъченица заради вярата си. Понесла страданията си със свръхестествена сила, което накарало стотици да повярват в Бога.

Имен ден празнуват Юлиян и Юлияна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама