Как да сме здрави през зимата с правилна диета?

09:20, 21 дек 19 25 3253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Можем да бъдем здрави и през зимата, а отговорът на загадката се крие в храната, това заяви нутриционистът д-р Георги Гайдурков.

Специалистът заяви пред bTV, че е важно да дадем ресурс на имунната система, която защитава тялото ни. По думите му това се случва, когато в тялото ни няма излишни вещества и в същото време нищо не ни липсва – идеалният баланс.

Според него най-простата формула е в голяма част от диетата си (около 75%) да присъства сурова храна – плодове зеленчуци и ядки. Д-р Гайдурков заяви, че зеленчуците са от особена важност, тъй като снабдяват с много минерали.

Въпреки това подчерта, че това не означава хранене само с растителни продукти. Нутриционистът смята, че в диетата ни трябва да присъстват и животински продукти, но е важно да избягваме такива, които са преминали през термична обработка.

По думите му когато се разболеем и сме неразположени, тялото губи апетит. Специалистът смята, че това е посланието на нашия вътрешен лекар, за да може тялото да се разтовари от отпадъчните вещества.

„Най-доброто, когато се разболеем, е да послушаме себе си”, допълни той.

Той изтъкна, че в природата всеки биологичен вид консумира своята храна. За него не е нужно, чрез обработени храни да осигуряваме нужния ресурс за тялото.

„Природата дава прости панели, които гарантират достатъчния обмен на веществата”, смята Гайдурков.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама