Здравната вноска трябва да се вдигне според директора на Пирогов

12:10, 21 дек 19 25 2502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Излизането на сестрите на площада беше прибързано, защото не изчакаха подписването на Новия Национален рамков договор, който дава по-добри условия за здравните специалисти следващите години. Това коментира пред БНТ директорът на Пирогов Асен Балтов.

"Може би зад тях стои някой, за който ние не знаем и което ще стане ясно след време", добави той. Балтов коментира и факта, че сестрите са посочили болници, където има корупция и възможно ли е Пирогов да е сред тях.

"Ако в Пирогов има злоупотреби, аз ще си понеса отговорността. Сигурно някъде се прави нещо, което е на ръба, но не се злоупотребява. В болница, където нямаш време да се разминеш, няма място за големи злоупотреби, вероятно става дума за малки болници. Може би ще се покаже, че едни и същи пациенти са приемани няколко пъти през годината, за да се попълни бройка", обясни шефът на Пирогов.

Балтов смята, че "прилична заплата" за медицинска сестра, все пак според натовареността на мястото, което работи и според стажа, трябва да е около 2000 или 1500-1800 лв.

 

Директорът на Пирогов коментира и темата с директора, за който КТ Подкрепа обяви, че получава 100 000 лв. заплата - "става дума за един бизнесмен, който е доктор и има множество болници, който има такъв дивидент, разпределен накрая на годината и това не е ненормално, когато си собственик, а не директор на няколко болници. "Това е много тежък популизъм", каза Асен Балтов.

По думите му новият колективен трудов договор е справедлив, но е трудно за малките болници - "там, където няма пациенти, няма как медиците да получават големи заплати".

Според него трябва преструктуриране и вливане на няколко болници, които да лекуват заедно пациенти.

"Ако се влеят 1/3 от болниците в по-големи структури, ще се работи по-качествено и за по-добри възнаграждения", смята Балтов.

 

Той коментира и темата със здравните вноски. Според него здравната вноска в България е малка: "При реформата преди години идеята беше тя да стане 10-12%, но това не се случва, защото политиците не вземат това решение, а те трябва да го направят", каза директорът на Пирогов.

Той даде пример с Германия, където отиват 14.6%, а 8% взема държавата.

"Ако искаме да се случи нещо по-добро за нашите пациенти, вноската трябва да се вдигне", каза Балтов, който бе категоричен, че НЗОК не се източва.

Д-р Асен Балтов коментира и състоянието на Пирогов, като съобщи, че за следващата година 5 големи клиники в болницата ще бъде реновирани.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама