Паргов: Очаквахме бюджет на промяната в Столична община, а ни предлагат още от същото

13:23, 22 дек 19 / Политика 25 1806 Topnovini
1

"Очаквахме бюджет на промяната в Столична община за 2020 година, а ни предлагат още от същото", това заяви лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в ефира на телевизия "Европа".

Той направи обзор на отминаващата политическа година и говори за предстоящите събития, свързани с БСП през 2020-та.

Фандъкова предлага 1.7 млрд. лв. бюджет на София за догодина

"През цялата кампания за местните избори кметът Фандъкова говореше за промяна, а реално такава няма. Промяната започва първо от екипа, а там не виждам да има такава. И продължава с начина на разпределение на средствата от бюджета. Когато говориш за промяна, тя трябва да бъде с цел да отговориш на очакванията на гражданите. Да работиш по съвсем различен начин. Това означава да смениш модела на формиране на бюджета - да организираш обсъждания, включително с обществени съвети и граждански организации, за да ги чуеш тях. Да ти кажат какви са проблемите им и кои са приоритетите за тях. Кому е нужно в един квартал да направиш 5 площадки, а в същото време всички улици да са разбити и с дупки, да се нуждаят отчайващо от ремонт, който все не се случва", коментира той. 

Фандъкова: Увеличаваме заплатите на медсестрите в детските заведения

Според Калоян Паргов, сливането на ресори в структурата на общинската администрация функционално не променя почти нищо.

"Общинската администрация най-накрая трябва да излезе на терен. Това би била огромната промяна. Време е кметът да оправдае малкото доверие, което й гласуваха софиянци, и да се справи с това предизвикателство. Общинската администрация не трябва повече да стои барикадирана зад бюрата в кабинетите на "Московска"", коментира той. 

Лидерът на БСП - София е категоричен, че намаленият с около 50 милиона бюджет на Столична община за 2020 година няма да окаже съществено влияние върху работата. "Ако погледнем касовото изпълнение на бюджета за предходната година, ще видим, че то е изключително малко в сравнение с онова, което сме заложили за изпълнение", коментира Калоян Паргов. 

"Обикновено непохарчените пари за капиталови разходи са около 60-70%. План сметката за чистота също не я харчат в пълния обем. За последните години само от такса смет се събират едни 140 милиона лева, които чрез счетоводна хватка, управляващите в Столична община ги инвестират, за каквото си поискат. Говоря за така наречените недобори - това са несъбраните такси от предходни години, които са платени в настоящата", допълни той. 

Калоян Паргов за мръсния въздух: Фандъкова и Столична община са безпомощни

Калоян Паргов определи изминаващата 2019-та година като средно успешна за БСП. "Щеше да е много успешна, ако имахме по-категорично присъствие в местната власт, включително и в София", обясни той.

"Въпреки всичко, резултатът ни в столицата бих го определил като голям напредък, предвид загубата през 2015-та. Мога спокойно да кажа, че Градската организация се справи много добре през тази изборна година. Това е оценката, която бих поставил за работата на всички в екипа. Истината е, че ако сметнем резултатите на кандидатите за кметове, които бяха алтернатива на Йорданка Фандъкова, ГЕРБ е в малцинство в София. Но така е изградена изборната ни система, че с 200 000 гласа печелиш близо 2-милионен град. И тук вече идва въпроса за доверието на софиянци към настоящия кмет на столицата", смята Паргов. 

Депутат: Политическата 2019-та година е годината на Борисов и на ГЕРБ

Лидерът на БСП - София посочи прекалено агресивното поведение в кампаниите като основна слабост на партията по време на избори. "Правихме доста анализи и очевидно, че крайностите в поведението не винаги са печелившият модел", коментира той.

"Очакванията на избирателите са за друг тип кампания, те искат да им предложиш перспектива. Агресията ги плаши. Мисля, че прекалихме точно с агресията. От друга страна - да, подобно поведение може да спечели доверие, особено на апатичните, отчаяни и виждащи виновника за това положение в управляващите. Точно тук идва майсторството - да умееш да смесиш съставките в подходящите дози. Това е като да си добър готвач и да подбереш най-добрата комбинация от подправки, за да съставиш перфектната рецепта", заяви той. 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани