Папа Франциск предупреди за опасност от отслабване на християнството

21:22, 22 дек 19 / Свят 25 3216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Папа Франциск заклейми "закостенялостта" и предупреди за опасност от отслабване на християнството, предаде Асошиейтед прес.

В годишните си рождественски пожелания към кардиналите, епископите и свещениците към Светия престол Франциск призова ватиканските бюрократи да прегърнат промяната.

Посланието му изглежда беше насочено към консервативните и традиционалистките среди в Римокатилическата църква, включително в Римската курия, които все по-гласовито изразяват противопоставянето си срещу прогресивния понтификат на Франциск, отбелязва БТА.

През последната година техните критики се засилиха на фона на финансови скандали и разкрития за сексуално насилие във Ватикана, които може и да се отнасят до събития, датиращи отпреди понтификата на Франциск, но въпреки това излизат наяве именно сега.

Франциск очерта мрачна картина пред мъжете в зала "Клементина" в Апостолическия дворец, признавайки, че християнството вече не разполага с доминиращата роля и присъствие в обществото, с каквито е разполагало преди. Той цитира покойния кардинал Карло Мария Мартини, един от водачите на прогресивното крило в Католическата църква, който в последното си интервю, преди да почине през 2012 г., изразява недоволство, че Църквата "е с 200 години назад" поради вродения си страх от промяната.

Днес ние вече не сме единствените, които "произвеждат култура", нито пък само нас слушат най-много, каза Франциск пред прелатите. "В Европа и в голяма част от Запада вярата вече не е очевидна презумпция, тя често пъти е отричана, осмивана и омаловажавана", заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама